Multă lume crede că mazărea nu este un aliment recomandat în diete, din cauza caloriilor. Asocierea acestui superaliment cu legumele dulci, pline de calorii, care îngraşă şi îngreunează digestia este greşită. Iată o dietă cu mazăre nouă. Află cum slăbeşti cu legume sănătoase şi ce reţete poţi încerca.
Mazărea are vitamine şi proteine
Mazărea are un conţinut ridicat de proteine vegetale sănătoase, vitamine şi minerale esenţiale bunei funcţionări a organismului. Mazărea aduce un aport substanţial de vitamina A, B1, B2, B3, B6, C şi K. În plus, mazărea conţine potasiu, fosfor, magneziu, fier, calciu şi zinc, toate foarte importante pentru sănătatea ta pe timpul dietei.
Vitaminele din complexul B conţinute de mazăre joacă un rol important în metabolizarea carbohidraţilor, proteinelor şi grăsimilor din alimentaţie.
Mazărea este foarte bună în cura de slăbire datorită aportului energetic pe care îl aduce. Toată lumea ştie că o dietă sau cură de slăbire stricte te pot face să te simţi slăbită, dar mazărea te ajută să digeri corect alimentele şi să slăbeşti fără să te simţi mereu obosită şi slăbită.
În plus, conţinutul mare de fier ajută în lupta cu anemia şi starea de oboseală.
Cum luptă mazărea cu bolile moderne
Inimă şi boli cardiovasculare
Mazărea este o sursă de piridoxină şi acid folic, ambele foarte importante în menţinerea unui sistem cardiovascular sănătos. În plus, aceşti nutrienţi protejează inima de depunerile periculoase de placă de aterom pe vasele de sânge. Aportul de Vitamina K asigură o coagulare normală a sângelui şi reduce riscul de accident vascular.
Oase şi osteoporoza
Mazărea aduce un aport serios de vitamina K1, care activează proteinele non colagenice din oase. În plus, mazărea conţine destul de mult calciu. O ceaşcă de mazăre fiartă asigură cam 50% din necesarul zilnic de vitamina K1, ceea ce reduce riscul de apariţie a osteoporozei.
Conţinutul mare de vitamina C face din mazăre un bun aliat în prevenirea apariţiei cancerului. Consumul de mazăre ajută la prevenirea apariţiei cancerului ovarian, uterin şi a cancerului pancreatic. Citeşte mai departe şi vezi cum să slăbeşti sănătos cu dieta cu mazăre nouă, de ce este bună mazărea pentru imunitate şi ce reţete îţi propunem pentru a scăpa de kilogramele în plus uşor şi sigur, pe pagina următoare!
Imunitate şi lupta cu infecţiile
Conţinutul mare de vitamina C din mazăre o face un superaliment în lupta cu infecţiile şi un aliat al imunităţii.
Mazărea este bogată şi în fibre. 100 de grame de mazăre conţine 5 grame de fibre vegetale sănătoase. Senzaţia de saţietate susţinută de conţinutul mare de fibre, alături de vitamine şi minerale te ajută să slăbeşti inteligent, uşor şi, după cum vei vedea în reţetele de mai jos, delicios.
Supă uşoară de mazăre
PENTRU 4 PERSOANE – PREPARARE: 30 MINUTE FIERBERE: 25 MINUTE
► 400 g mazăre proaspătă ► 100 g mazăre congelată ► 20 g făină ► 20 g unt ► 1,25 l apă ► 1 cub de supă ► 4 linguri smântână ► frunze de părtrunjel
► Se curăţă mazărea din păstăi. Se prepară un rântaş subţire din unt şi făină, apoi se toarnă 250 ml de apă rece. Se amestecă bine. Se adaugă 1 litru de apă fierbinte, cubul de supă şi se lasă la fiert timp de 10 minute, amestecând din când în când. ► Imediat după ce a fiert, se adaugă mazărea şi se mai fierbe 10 minute, până când se înmoaie. Jumătate din mazăre se mixează până când se obţine o cremă, iar cealaltă jumătate se păstrează întreagă. ► Se îngroaşă supa cu smântâna şi se presară deasupra frunze de pătrunjel. 1 porţie – aproximativ 190 kcal
Dacă vrei să găteşti ceva spectaculos cu mazăre, încearcă următoarea reţetă de gulii umplute cu mazăre.
Gulii umplute cu mazăre
Ingrediente: ►8 gulii ►500 g mazăre ►un praf șofran ►2 linguri miere ►100 g unt ►2 cepe ►sare grunjoasă ►o legătură mărar ►2-3 linguri pesmet ►250 g cașcaval sau mozzarella ►2-3 linguri ulei de măsline
1. Se curăță guliile, se spală bine și se scoate miezul cu o lingură specială. Separat, se topește untul și se adaugă șofranul și mierea.
2. Se ung guliile cu unt, se toarnă restul compoziției în interior și se bagă la cuptor. Se lasă aproape 50 de minute.
3. În timpul acesta, se curăță și se opărește mazărea. Se curăţă ceapa, se călește până devine transparentă, se adaugă mazărea, pesmetul și mărarul și se condimentează cu sare și piper, după gust.
4. Se umplu guliile cu compoziția de mazăre, se presară mozzarella pe deasupra și se bagă în cuptor. Se servesc ornate cu frunzulițe de mărar.
Sursa foto: Shutterstock