Mituri despre curele de slăbire

De Erika Chivu pe

Nu ştiu cum faceţi voi, dar eu mă feresc să mai zic cuiva că sunt la dietă fiindcă toţi încep să-mi dea sfaturi. Mai nou, românii se pricep nu numai la fotbal şi politică, ci şi…
… la diete.

Chiar şi cei care n-au ţinut vreodată un regim se cred experţi în diete şi nu numai că îmi dau sfaturi, dar îmi ţin şi „morală” pentru că, vezi doamne, încalc regulile sfinte ale slăbitului.

Păi cum vrei să slăbeşti dacă mănânci la ora asta? După 18:00 n-ai voie să mănânci nimic. Şi de ce nu iei suplimentul X? Sora mea a slăbit 16 kilograme cu el. Dar la sală te duci? Şi crezi că slăbeşti fără sală? De ce nu bei apă? Fără doi litri pe zi nu slăbeşti. Şi astea sunt doar câteva din minunăţiile pe care le aud periodic.
 
Cu siguranţă şi tu primeşti astfel de sfaturi pline de înţelepciune. Poate unele din ele sunt bune, dar majoritatea nu te ajută cu nimic, ba chiar te pot încurca.

Sfaturi proaste: pastile de slăbit şi înfometare

Toţi cunoaştem pe cineva care cunoaşte pe cineva care a slăbit spectaculos folosind un anumit medicament minune, fie scump, fie procurat „pe sub mână” de la farmacie. Poate că în unele cazuri e adevărat, dar de cele mai multe ori pastilele de slăbit mai mult te încurcă pentru că, dacă au vreun efect îl au atâta timp cât le iei. Pe urmă ai toate şansele să te îngraşi la loc, acumulând mai multe kilograme decât ai dat jos. Ca să nu mai vorbim de efectele secundare pe care le pot avea: probleme cardiace, hepatice, hormonale, psihice etc.

Înfometarea, sub diverse forme, este şi ea încurajată de „experţii” în diete. Că nu mănânci după ora 18:00, că sari peste mese, că ţii dieta disociată, toate sunt forme de înfometare, care nu numai că te chinuie şi îţi crează frustrări, dar pot să aibă efecte secundare destul de urâte, cum sunt carenţele de vitamine şi minerale sau în cazuri mai grave amenoreea – lipsa menstruaţiei. Ca să nu mai spunem că n-o să poţi suporta foamea toată viaţa, iar când revii la o alimentaţie normală te îngraşi la loc cât ai zice „ciocolată”.

Sportul nu e atotputernic

La polul opus se află cei care vor să te convingă că sportul e cea mai bună cură de slăbire. „Mai bine te-ai duce la sală decât să te abţii de la mâncare”, îmi zicea zilele trecute cineva. Desigur, sportul ajută, dar fără dietă puterile lui sunt limitate. Dacă urmăreşti să-ţi menţii greutatea, mersul la sală s-ar putea să fie de ajuns, dar dacă ai de slăbit un număr de kilograme regimul alimentar este foarte important.

Pe lângă acestea, foarte des mi se recomandă diete, cea disociată şi cea cu supă de varză fiind printre preferatele „experţilor”. Ca şi în cazul pastilelor toţi ştiu pe cineva, care ştie pe cineva care are o colegă care a slăbit cu supă de varză peste 20 de kilograme. Bravo ei! Dar asta nu înseamnă că o să-ţi reuşească şi ţie. Este demonstrat ştiinţific că fiecare organism reacţionează diferit la o anumită dietă, totul ţinând de genetică.  

Sfat bun: informează-te şi decide singură!

Nu există o „reţetă” perfectă pentru slăbit care să fie uşoară, rapidă şi să funcţioneze la toată lumea. Fiecare e diferit nu numai genetic, ci şi în ce priveşte gusturile, obiceiurile şi puterea voinţei. Eu una am marele „defect” că nu pot să mă lipsesc de mâncare după ora 18:00 pentru că foamea nu mă lasă să adorm cu niciun chip. Alţii poate că nu au voinţa mea de a rezista în faţa unei pizza care împrăştie cel mai îmbătător miros din lume, iar alţii au genul de job care nu le permite să-şi ia „pacheţel” pentru prânz.

Cum îţi alegi dieta perfectă? Prin „trial and error”, cum spun americanii, prin încercări şi greşeli. Cauţi informaţii – doar e plin internetul, nu? – te documentezi, încerci diverse abordări şi te opreşti la cea care funcţionează în cazul tău şi mai ales la cea care se potriveşte nevoilor tale, programului tău, stilului tău de viaţa. Cea mai bună dieta e cea pe care poţi să o urmezi.

Citeşte o mulţime de sfaturi folositoare şi pe pagina următoare!

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Citeşte continuarea pe pagina următoare: 1 2