Homeschooling în România. Ce este homeschooling și cum se face în România

.

Educația acasă sau curentul homeschooling în România începe să devină tot mai atractiv pentru anumite grupări de părinți. Cu toate acestea, educarea acasă a copiilor are și dezavantaje, nu doar beneficiile pe care părinții le văd la început. Cum se face homeschooling în România, ce avantaje are și cui i se potrivește poți afla din acest material.

Conceptul de homeschooling în România este în afara legilor educației, așadar nu este reglementat prin niciun cadru legislativ, dar acest lucru nu înseamnă că este ilegal. Sute de familii, printre care și câteva vedete, au preferat să își retragă copiii din școlile publice sau din școlile particulare și să continue instrucția lor acasă.

Este un fenomen care a luat amploare în timpul pandemiei de coronavirus, când școlile au fost închise, iar copiii erau obligați să țină lecțiile on-line. Mulți părinți și-au asumat în acea perioadă, între anii 2021 – 2022, rolul de educator și instructor și au încercat să le ofere copiilor mai multe informații și lecții decât primeau prin sistemul școlii on-line.

Pandemia ne-a demonstrat că homeschooling în România funcționează, dar are și dezavantaje, nu doar avantajele pe care le subliniază părinții care au îmbrățișat acest concept. Copiii își pot dezvolta mult mai bine anumite aptitudine prin educația acasă, dar vor pierde pe alte planuri.

Homeschooling în România – ce spune legea

Mai multe țări europene au legalizat educarea acasă a copiilor, dar în țara noastră nu există încă un cadru legislativ care să reglementeze homeschooling în România. Spre exemplu, în Marea Britanie, peste 50.000 de copiii sunt educați acasă, iar numărul lor va crește pe viitor. În multe state europene, precum și în România, sunt acceptate diplomele obținute în diverse forme de învățământ din statele semnatare ale Convenției de la Haga. În aceste state se practică învățământul la distanță, iar părinții din România au profitat de această portiță legislativă pentru a-și retrage copiii de la școlile de stat și pentru a continua educația lor acasă prin cursuri la distanță.

Cu toate acestea, homeschooling nu are un regulament general și principii clar definite în favoarea copiilor. Sunt părinți conștienți de însemnătatea educației care organizează o sală de clasă acasă și impun copiilor un program de școală bine gândit. Dar sunt și părinți care practică homeschooling în România după ureche și îi lasă pe copiii să studieze când și cât vor ei, încercând să îi pregătească doar pentru examenele de bază.

Educația acasă – recomandată pentru copiii cu nevoi speciale

Conform legii educației din țara noastră, copiii care nu pot fi deplasabili și copiii cu nevoi speciale pot face școală acasă. Acest lucru este stipulat în articolul 25, alineatul 2 din Legea Educației Naționale. Părinții care fac dovada că au copii care nu pot participa la cursurile dintr-o școală publică sau privată, îi pot instrui acasă, respectând programa școală aferentă. Altfel, nu îi pot înscrie pentru a susține examenele de bază necesare pentru a-și continua studiile și pregătirea profesională.

De altfel, homeschooling este o excepție în toate sistemele educative din lume. El se mai aplică și în statele în care copiii se află la o distanță foarte mare de școală, așa cum este cazul în unele state americane sau în Canada.

De ce aleg părinții homeschooling în România

Homeschooling în România. Ce este homeschooling și cum se face în România

Părinții care aleg să își retragă copiii din școală și să îi instruiască acasă sunt în marea lor majoritate nemulțumiți de condițiile din școlile publice. Principalii factori pe care îi subliniază acești părinți este lipsa personalului instruit și motivat, condițiile precare de igienă și fenomenul de bullying care ia amploare în școlile de stat.

Alți părinți sunt nemulțumiți din cauza faptului că programa școlară din România abundă în materii și informații inutile, care nu au nicio legătură cu dezvoltarea și necesitățile de azi ale copiilor. În plus, mulți dintre ei susțin că se pune prea mult accentul pe teorie, iar practica lasă de dorit, majoritatea informațiilor nefiind corelate cu realitatea în care trăim. Un alt aspect este și lipsa de originalitate, care omoară din fașă inițiativele mai îndrăznețe ale copiilor dotați.

Cum îți poți retrage copiii de la școală

Constituția României prevede că „Dreptul la învăţătură este asigurat prin învăţământul general obligatoriu, prin învăţământul liceal şi prin cel profesional, prin învăţământul superior, precum şi prin alte forme de instrucţie şi de perfecţionare.” Conform legislației în vigoare, „Învăţământul de toate gradele se desfăşoară în unităţi de stat, particulare şi confesionale, în condiţiile legii.” Așadar, școala în România este obligatorie începând cu grupa mare de la grădiniță, până la ultima clasă de liceu.

Până în anul 1944, copiii din familiile înstărite erau instruiți acasă, iar copiii deosebit de săraci, din zonele defavorizate nici nu știau ce este o școală. Analfabetismul era un fenomen larg în România. Ulterior, în regimul comunist, școala a devenit obligatorie pentru toate clasele sociale și a rămas obligatorie.

În prezent, școala este obligatorie până la finalizarea liceului. Conform unui proiect de lege, din anul 2030, va deveni și grădinița obligatorie încă de la grupa mică, astfel că elevii din România vor petrece în școală 16 ani, incluzând clasa pregătitoare.

Cu toate acestea, după anii de pandemie, câteva sute de familii și-au retras copiii de la școală și au preferat să continue educația lor acasă. Iar acest lucru este posibil în măsura în care copiii sunt înscriși la o școală-umbrelă acreditată din străinătate, unde fac cursuri la distanță și de unde primesc programa și manualele de studiu. Alți părinți se asociază și angajează instructori sau profesori care fac școală cu copiii într-un spațiu particular.

Orice părinte și orice tutore din România este obligat să asigure o formă de instruire copiilor pe care îi are în grijă. Educația este un drept al copilului și nu o opțiune a părinților. Adulții care refuză să își trimită copiii la școală sau să le asigură o formă de învățământ alternativă sunt pasibili de închisoare până la un an sau de amenzi usturătoare.    

Cum îți poți reînscrie copiii la școală

Există și cazuri în care copiii sunt educați acasă pentru o perioadă scurtă de timp, de unul, doi sau trei ani. În clasele mici, părinții se pot ocupa de educația lor de bază. Ulterior, ei au nevoie să îi reînscrie la școală pentru a continua ciclul gimnazial și liceul. În acest caz, cei care practică homeschooling în România, au două variante:

  • Echivalarea diplomelor obținute de la școlile-umbrelă din străinătate
  • Susținerea unor examene pentru a evalua nivelul de pregătire al copilului și pentru a determina în ce clasă se poate înscrie la școală.

În cazul în care copiii sunt retrași din școală și nu își echivalează studiile făcute la distanță în străinătate, ei vor rămâne cu situația școlară neîncheiată și se vor regăsi pe listele celor care au abandonat școala în România, chiar dacă au avut parte de cea mai bună educație în afara țării.

Cât te costă educația acasă în România

Homeschooling în România, mai scump sau mai ieftin decât o școală particulară? Este greu de răspuns deocamdată, dar în niciun caz educația acasă nu este ieftină. Părinții care vor să își instruiască în particular copiii, să le ofere șansa de a-și dezvolta aptitudinile și de a se orienta către o carieră de succes, trebuie să pregătească și fonduri pe măsură.

Majoriatea părinților care refuză și școala de stat, și școala particulară, încearcă să le ofere copiilor o formă de educație mult mai modernă, mai avansată și totodată concentrată pe aptitudinile și talentele lor native. Dar pentru o astfel de educație acasă, costurile pot fi ridicate. Meditatorii sau instructorii specializați, precum și cursurile la distanță la așa numitele școli-umbrelă din străinătate necesită taxe ridicate.

Homeschooling în România – avantajele subliniate de părinți

Educația acasă este personalizată și poate dezvolta anumite laturi, aptitudini și talente deosebite ale copiilor. Părinții susțin că micuții lor descoperă de la vârste fragede un alt mod de gândire, sunt stimulați să fie mai creativi, mai liberi, mai dezinvolți.

Copiii se vor orienta mai mult către materiile preferate, au șansa să descopere mult mai devreme anumite talente ascunse cum ar fi înclinațiile artistice sau pasiunea pentru biologie, pentru anatomie sau pentru natură.

Anturajul copiilor este mult mai ușor de controlat și nu există riscul să devină victime ale fenomenului de bullying.

Se concentrează pe anumite lecții și alocă mai mult timp unor activități care le dezvoltă abilitățile cum ar fi sportul preferat, dansul, pictura, muzica. De asemenea, copiii beneficiază de mai multe activități educative împreună cu părinții în aer liber și petrec mai mult timp în familie.

Programul de studiu poate fi mai bine structurat, în funcție de nevoile copilului și de orele lui de somn. Un copil care studiază acasă nu se va trezi de la ora 6.00 dimineața, să stea o oră în trafic pentru a ajunge la școală la ora 8.00. Timpul pierdut pe drum către și de la școală poate fi un timp esențial pentru odihnă și recreere.

Opiniile despre avantajele acestui sistem sunt împărțite. Până în clasa a IV-a, copiii educați acasă beneficiază poate de un timp de calitate mult mai îndelungat alături de părinți, pe când alți copii îți văd părinții doar seara, când se întorc de la serviciu. De la o anumită vârstă, însă, orizontul copiilor trebuie să se lărgească și să cuprindă tot mai multe experiențe și tipologii de oameni.

Homeschooling – minusuri și dezavantaje

În primul rând, chiar dacă studiază acasă, copilul trebuie să aibă un spațiu bine organizat pentru studiu și un program bine definit. Nu poate studia numai după bunul plac și să te aștepți să fie bine pregătit la finalul unui an școlar. Părinții trebuie să impună un program riguros și să fie alături de copil la toate cursurile la distanță sau on-line pe care le urmează.

Lipsa colegilor și a educatorilor poate duce la probleme grave de comunicare și relaționare. Educația în colectivitate dezvoltă comunicarea, dezvoltă abilități de leadership sau negociere, îl pregătește pe copil să facă față unor probleme specifice, să învețe să respingă sau să rezolve conflicte, să lucreze în echipă și să respecte anumite standarde – abilități de care va avea nevoie mai târziu în orice carieră. Spiritul competiției se dezvoltă și el mult mai bine în colectivitate.

Copilul educat acasă se va împrieteni cu copiii prietenilor părinților lui. El poate merge la înot, la volei, la dansuri, la ateliere tematice cu alți copii, dar controlat îndeaproape de părinți care vor lua toate deciziile pentru el. Într-o colectivitate complexă la școală, copilul va învăța să ia multe decizii de unul singur și să își apere drepturile, chiar dacă părinții nu sunt lângă el.   

sursa foto: Pexels.com

Google News Urmărește-ne pe Google News

PE ACELAȘI SUBIECT
   
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton