Ion Iliescu poate fi anchetat penal pentru moartea a patru persoane în timpul Mineriadei

De Unica.ro, pe Ultimul update Vineri, 03 decembrie 2021, 13:18

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a admis, joi, 2 decembrie, o cerere a procurorilor de la Parchetul General pentru redeschiderea urmăririi penale împotriva fostului preşedinte Ion Iliescu (91 de ani), cu privire la decesul a patru persoane în timpul Mineriadei din 13-15 iunie 1990. Decizia este definitivă.

În iunie 2007, Ion Iliescu, Mihai Chiţac, fost ministru de Interne, şi fostul adjunct al acestuia, generalul Gheorghe Andriţa au fost puși sub acuzare de fostul procuror Dan Voinea pentru săvârşirea infracţiunii de participare la omor deosebit de grav.

Laura Codruţa Kovesi, procurorul general la acea vreme, a infirmat soluţia de începere a urmăririi penale împotriva lui Iliescu. În octombrie 2008, procurorii Secţiei de Urmărire Penală şi Criminalistică au dispus neînceperea urmăririi penale.

Câțiva ani mai târziu, în iunie 2017, pocurorii militari au trimis în instanță partea principală a dosarului Mineriadei, Ion Iliescu, Petre Roman, Miron Cozma, Gelu Voican Voiculescu şi Virgil Măgureanu, fiind atunci acuzați de comiterea infracţiunii de crime împotriva umanităţii.

Citeşte şi: Campioană olimpică la judo, desfigurată de soțul ei care îi este și antrenor

În decembrie 2020, toate probele strânse de procurori au fost anulate și s-a dispus restituirea la Parchetul Militar a dosarului, pentru refacerea de la zero a urmăririi penale, notează Agerpres.

Acuzațiile procurorilor militari au fost că, în zilele de 11 şi 12 iunie 1990, autorităţile au decis declanșarea unui atac violent împotriva manifestanţilor din Piaţa Universităţii din Bucureşti, adunați acolo pentru a-și exprima opiniile politice în mod pașnic și pentru a cere adoptarea punctului 8 al Proclamaţiei de la Timişoara.

Citeşte şi: Ion Iliescu a fost abandonat de mamă la vârsta de 1 an

În atac ar fi fost implicate în mod nelegal forţe ale Ministerelor de Interne și Apărării, precum și SRI. Atunci au venit şi peste 10.000 de mineri şi alţi muncitori din mai multe zone ale ţării.

În urma atacului din dimineaţa zilei de 13 iunie 1990, patru persoane au fost împușcate mortal și altor 1.388 le-a fost vătămată integritatea fizică și psihică. Ion Iliescu a fost acuzat de procurori că din oridunl lui a fost efectuată evacuarea manifestanţilor din Piaţa Universităţii prin folosirea minerilor și a celorlalți muncitori.

Foto – Facebook

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Urmărește-ne pe Google News
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!