Ion Iliescu a fost abandonat de mamă la vârsta de 1 an

De Oana Savin, pe Ultimul update Miercuri, 04 martie 2020, 15:30
Fostul preşedinte Ion Iliescu a împlinit pe 3 martie vârsta de 90 de ani. Deşi nu a mai fost văzut de mult în public, acesta rămâne preşedintele de onoare al Partidului Social Democrat. Mulţi îl cunosc ca primul preşedinte al României după căderea regimului comunist, însă nimeni nu cunoaşte povestea omului din spatele politicianului.

Cine este Ion Iliescu

Ion Iliescu a fost abandonat de mamă la vârsta de 1 an

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ion Iliescu s-a născut pe 3 martie în localitatea Olteniţa, judeţul Călăraşi. În 1949 a absolvit liceul Spiru Haret din București. A studiat mecanica fluidelor la Politehnica București, apoi a studiat la Institutul Energetic din Universitatea din Moscova.

La vârsta de 23 de ani, a devenit membru al Partidului Comunist Român, iar 12 ani mai târziu era membru al Comitetului Central al PCR.

În 1951 s-a căsătorit cu Nina, care îi este în continuare alături. Cei doi nu au avut niciodată copii, deși și-au dorit. Soția lui Iliescu a suferit trei pierderi de sarcină.

Citește și: De ce nu poartă Ion Iliescu verighetă, deși este însurat

Citește și: Nina Iliescu și-a făcut public talonul de pensie. Cât primește lunar soția lui Ion Iliescu

După turneul asiatic din 1971, în Vietnam, Coreea de Nord, China şi Mongolia, Ion Iliescu spune că a fost acuzat de Nicolae Ceauşescu de intelectualism şi a căzut în dizgraţie.

N-am avut nici un fel de relaţii pentru vreo misiune pregătitoare sau pentru vreo misiune oarecare. Eu eram director la Editura Tehnica. Trei echipaje mă urmăreau zi şi noapte. Erau trei Dacii, două după mine până la Casa Scânteii, a treia în faţa casei să supravegheze casa, cine vine, cine pleacă, şi pe soţie”, a afirmat Ion Iliescu în urmă cu mai mulți ani la TVR.

La 20 mai 1990 devine primul președinte al României.

Tragica copilărie a lui Iliescu

Ion Iliescu a fost abandonat de mamă la vârsta de 1 an

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fostul președinte a avut o copilărie extrem de grea. Mama sa, Maria Dumitru Toma, l-a abandonat pe vremea când acesta avea doar 1 an. Nu s-a mai interesat niciodată de soarta fiului ei. La scurt timp, tatăl lui, Alexandru, s-a recăsătorit cu Maria, astfel că a fost crescut de mama sa vitregă.

„Adevărul este că împrejurările vieţii au făcut ca, la vârsta de un an, să fiu abandonat de propria-mi mamă, care nu s-a interesat niciodată de soarta mea. Nu i-am reproşat niciodată nimic, dar nici nu am băgat-o vreodată în seamă. Am convieţuit cu ţiganii, de care nu mă deosebeam deloc, în Olteniţa. Şi erau ţiganii muncitori, care o duceau cel mai greu, şi erau lăutarii, care erau aristocraţia ţigănească. Petreceam mult timp prin casele lor, mai ales că arătam cam la fel ca puradeii lor”, a povestit Ion Iliescu într-o scrisoare adresată jurnalistului Cornel Nistorescu și citată de Adevărul.

Între timp, tatăl lui Iliescu a fost condamnat la închisoare, unde a și murit. La vârsta de 9 ani, Ion Iliescu a fost înfiat de mătuşa lui, Aristiţa, care l-a ajutat să studieze la Moscova.

Citește și: Cătălin Bordea, abandonat de părinți la 2 ani. Drama comedianului botoșănean

Citește și: Florin Busuioc, despre fiul pe care l-a abandonat la o lună de la naștere: ”Mă simt vinovat, dar nu regret”

Eu am fost un autodidact, iar copilăria mi-am petrecut-o în casa bunicului – Vasile Iliescu (Ivanovici) – la Olteniţa, cum am zis, tata fiind la închisoare. Până să intre la închisoare pentru vederile sale progresiste, tatăl meu a fost singurul care a urmat cele patru clase elementare şi cursurile Şcolii de Arte şi Meserii din Olteniţa”, a mărturisit Ion Iliescu într-o scrisoare, din anii 1990.

Sursă foto: Shutterstock, Profimedia, Captură video Youtube, Alex Dobre, Vlad Chirea

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!