Cercetătorii din Israel au inventat o mască de protecție ce poate distruge virusul SARS-CoV2

De Unica.ro, pe
O echipă de cercetători din Israel a creat o mască sanitară unică în lume, ce poate distruge virusul SARS-CoV-2 în 30 de minute. Aceasta se conectează la un încărcător de telefon mobil.

În plină pandemie de COVID-19, când toată lumea caută să găsească vaccinul salvator, tratamente eficiente și orice altă metodă de a stopa răspândirea virusului SARS-CoV-2, cercetătorii israelieni au găsit o soluție pentru protejarea populației.

Citește online gratuit noul număr al revistei Unica

Aceștia au creat o mască sanitară ce poate distruge virusul prin intermediul căldurii generate de curentul electric. Masca, dotată cu un port USB, se conectează la un încărcător de telefon mobil, iar procesul de dezinfectare are loc în 30 de minute. În acest timp utilizatorii nu au voie să poarte masca, după cum a explicat profesorul Yair Ein-Eli, care a condus echipa de cercetare de la Universitatea Technion din Haifa, potrivit Agerpres.

Încărcătorul standard al telefonului mobil încălzește un strat strat interior din fibre de carbon până la o temperatură de 70 de grade Celsius, suficient de ridicată pentru a distruge virusul.

Citește și: Guvernul a prelungit starea de alertă. Ce restricții rămân și ce măsuri de relaxare vor fi luate

Cât timp poate fi folosită această mască de protecție

Masca de protecție inventată de oamenii de știință este mai economică, fiind reutilizabilă. De asemenea, protejează și mediul înconjurător, spre deosebire de măștile de unică folosință, țin să precizeze cercetătorii.

Cu un aspect ca al măștilor N95, cu o valvă în partea frontală şi benzi de susţinere după urechi, noua mască poate fi dezinfectată de zeci de ori, fără să-i fie afectate proprietățile. Aceasta ar putea costa, după cum au precizat cei care au creat-o, cu un dolar mai mult decât modelele obișnuite.

În timpul testelor, prototipul a fost expus la douăzeci de cicluri de încălzire de câte jumătate de oră, fără a fi observat un efect negativ asupra durabilităţii, a precizat Ein-Eli. ”Putem garanta până la câteva zeci de cicluri, fără niciun risc”, a spus el.

Profesor Allon Moses, specialist în boli infecţioase la Centrul Medical Hadassah din Ierusalim, a atras totuși atenţia că încălzirea repetată poate ”dăuna hârtiei sau materialului măştii şi distruge în viitor capacitatea acesteia de protecţie împotriva bolii”.

Sursă foto: Shutterstock.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!