Afecțiunile care te protejează de virusul SARS-CoV-2

De Unica.ro, pe
Dacă la început medicii se temeau că oamenii care suferă deja de boli respiratorii vor fi mult mai expuși pericolului, aceștia au constatat că efectul este exact invers. Cei care sunt afectați de alergii și astm sunt mai feriți de infecția cu SARS-CoV-2, potrivit Societății Mondiale de Alergologie.

Se pare că virusul se fixează mai greu în organismul celor care suferă de alergii și astm alergic. Conform statisticilor, cei care s-au infectat cu virusul SARS-CoV-2 sunt doar în proporţie mică şi alergici. Se pare că genele care produc receptorul uman ACE2, de care se lipeşte coronavirusul, sunt deficitare la alergici, potrivit știrileprotv.ro.

Receptorii care te feresc de virusul SARS-CoV-2

E o reacţie inversă între predispoziția la alergii şi expresia acestui receptor, cumva invers proporţional, şi atunci nu mai are virusul de ce să se lipească. Pacienţii cu alergii sunt mai rar afectaţi de acest virus, deşi în mod normal sunt afectaţi frecvent de alte virusuri respiratorii”, a explicat Brânduşa Petruțescu, medic primar alergolog.

Receptorii ACE-2 se află în mucoasa oculară, în nas şi în mucoasa orală, dar şi în alte 13 ţesuturi umane, printre care vasele de sânge, plămâni ori inima. SARS-CoV-2 se lipeşte de acești receptori şi ajunge în plămâni. Un sistem imunitar puternic poate învinge reproducerea virusului.

“Să presupunem că virusul a infectat câteva celule din tractul respirator. Atâta vreme cât răspunsul imunitar e rapid, infecţia nu se va grefa pe mai multe celule, pe care să le contamineze, pentru că asta e problema, dacă sistemul imunitar reuşeşte să limiteze migrarea, infecţia e limitată”, Carmen Chifiriuc, prof. dr. la Facultate de Biologie.

Citește și: Alergia – ce este şi de ce apare

Ambrozia, cea mai periculoasă plantă. Produce alergii severe

În România sunt aproape 3 milioane de persoane care suferă de diverse alergii, iar sfatul medicilor este ca aceștia să nu renunțe la tratament în această perioadă, chiar dacă nu mai au simptome atât de accentuate.

“Dacă vorbim de forme uşoare de astm moderat. Mai ales dacă e o componentă alergică pot să aibă cantitate mai mică de medicament şi aceasta să fie redusă la un bronhodilatator la nevoie, dar când vorbim de astm sever e nevoie de o terapie zilnică”, a precizat Beatrice Mahler, medic primar pneumolog.

Acum suntem în plin sezon de alergii la polenul ierburilor, cum ar fi buruieni şi gazon, cea mai frecventă formă de alergie din România. De la finalul lunii iunie începe alergia la ambrozie.

Sursă foto: shutterstock.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!