Alexandru Rafila: „Zonele turistice sunt surse posibile pentru răspândirea infecției”

De Unica.ro, pe
Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie, atrage atenția că zonele turistice aglomerate sunt posibile focare de infecție și în acest caz este necesară purtarea măștii de protecție în aer liber. 

După ce foarte mulți turiști au plecat în vacanță și s-au înghesuit pe Valea Prahovei, în Delta Dunării sau pe litoralul Mării Negre, Alexandru Rafila trage un semnal de alarmă: „În general zonele turistice sunt niște surse posibile pentru răspândirea infecției, mai ales dacă se desfășoară un turism mai puțin organizat. Acolo era ceva mai puțin organizat. Nu erau zone de alimentație publică, hoteluri, era pur și simplu o foarte mare aglomerație în aer liber”, a spus Alexandru Rafila.

Citește online gratuit numărul de iulie al revistei Unica

În zonele aglomerate, masca ar trebui purtată și în aer liber

Medicul este de părere că în astfel de situații este necesară purtarea măștii chiar și în aer liber.

„Noi spunem că masca se folosește în spații închise sau în mijloace de transport. Dacă în aer liber este o foarte mare aglomerație, iar acea distanță minimă de un metru și jumătate în mod evident nu este respectată, atunci și spațiul acesta liber devine propice pentru transmiterea bolii. Cred că nu erau foarte multe persoane într-o astfel de situație – care ar fi utilizat masca”, a explicat Rafila pentru Digi24.

Citește și: Alexandru Rafila, despre pacienții asimptomatici: „Discuția aceasta legată de internarea cu forța mi se pare ușor exagerată”

Reprezentantul României la OMS spune că autoritățile ar trebui să convingă oamenii să evite aglomerația.

„O atitudine mai fermă din partea autorităților care să împiedice aglomerațiile mari de oameni se poate lua. Adică, noi am stabilit un număr de persoane care pot să stea împreună, iar dacă discutăm de 5, 6 persoane, iar acolo sunt 600… Vă dați seama că s-ar putea încerca convingerea oamenilor, că nu trebuie să intrăm în zona măsurilor coercitive. Dacă avem suficientă abilitate cred că există posibilitatea să îi convingem pe oameni să se depărteze și să evite aglomerația excesivă”, a subliniat Rafila.

Sursă foto: Hepta.ro

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Urmărește-ne pe Google News
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!