Litoralul și Valea Prahovei, posibile focare de infecție COVID-19. Anunțul lui Nelu Tătaru

De Unica.ro, pe Ultimul update Marți, 31 august 2021, 14:23
Odată cu relaxarea măsurilor de protecție, turiștii au dat năvală pe litoralul românesc și pe Valea Prahovei, fără să respecte regulile impuse de autorități. Cel mai grav este că oamenii pot răspândi virusul în toată țara, după ce se întorc acasă din vacanțe.

Numărul cazurilor de persoane infectate cu virusul SARS-CoV-2 crește alarmant în România pentru că mulți ignoră pericolul și nu mai respectă regulile de distanțare socială sau de purtare a măștilor de protecție acolo unde situația o impune.

Nelu Tătaru a precizat că bilanțul arată că „avem o rată de 4% de infectare, avem o transmitere comunitară accentuată”. În secțiile ATI ale spitalelor dedicate COVID-19 se află un număr record de pacienți în starea de alertă: 217. În ultima vreme s-au înregistrat sute de cazuri noi pe zi și zeci de decese.

Citește și: Alexandru Rafila și Nelu Tătaru, despre reinfectarea cu COVID-19

Ministrul Sănătății spune că sistemul medical din România este pregătit să facă față unui număr mare de pacienți și nu aici este problema. Însă situația actuală împiedică spitalele dedicate pacienților bolnavi de COVID-19 să se întoarcă la un regim normal de funcționare, astfel că oamenii cu afecțiuni grave sau orice alte probleme de sănătate nu pot fi tratați corespunzător.

Nu este o problemă ca număr sau ca dotare, dar este o problemă că noi ne gândeam că tot ce era spital COVID să-l putem reda ca spital non-covid”, a spus ministrul.

Tătaru a mai precizat că spitalele au 3.000 de paturi ATI „complet dotate”: „Avem un sistem medical pregătit dar nu trebuie să ne punem în această bază. Cresc cazurile grave, avem o virulență crescută și sunt afectate grupele de risc. Am văzut și tineri afectați”, a subliniat acesta.

Dacă nu vor fi respectate regulile, se vor lua măsuri

Cu toate acestea, pe litoral sau la munte, turiștii s-au înghesuit la distracție și au uitat că sunt în plină pandemie de COVID-19. Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru a declarat că se va face o reevaluare a acestor zone unde se respectă cel mai puțin regulile”, dar nu este cazul să fie impusă carantina în destinațiile de vacanță. „Agenții economici trebuie să respecte regulile care au fost stabilite. Dacă nu sunt respectate, se vor lua măsuri”, a subliniat Nelu Tătaru.

„Trebuie să facem o analogie și să vedem ce înseamnă tot turismul de pe Valea Prahovei apoi tot litoralul. Vine populație din toată țara și se reîntoarce, făcând o transmitere comunitară în localitățile lor. Acolo se respectă cel mai puțin regulile și atunci reevaluarea ca și controale la agenții economici, reevaluarea la județele de unde au venit acești conaționali. În următoarele două-trei zile vom vedea județele care au creșteri”, a mai explicat ministrul pentru Digi24.

Totodată, Nelu Tătaru mai spune că nu este intenția autorităților să „ne transformăm în stat polițienesc, relaxarea a fost însușită, și-a dat acordul tot ce a însemnat industrie din domeniul respectiv. Au fost de acord cu regulile, să le respecte. E o relaxare pe care ne-am asumat-o toți. Ar fi trebuit să nu ajungem aici. Mai vedem și această bagatelizare a ce înseamnă pandemie, reguli, care a dus la îndemnul de nerespectare a regulilor.”

Citește și: Nelu Tătaru, despre creșterea accentuată a numărului de persoane testate pozitiv pentru Covid-19

Nelu Tătaru: „Ne gândim și la restricționarea circulației în anumite localități”

Ministrul a precizat că se va lua o decizie la nivelul grupului tehnic și cu privire la deschiderea restaurantelor.

Avem în schimb acele focare care sunt căminele și focare în spitale, sunt focare gestionate. Vom impune, ne gândim și la restricționarea circulației în anumite localități. Evaluăm și rezultatele vor da și măsura”, a mai declarat Nelu Tătaru.

Autoritățile încearcă să găsească o soluție, un proiect de lege, care să impună carantina și izolarea și atunci când vom ieși din starea de alertă.

Sursă foto: Hepta.ro

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Urmărește-ne pe Google News
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!