Alexandru Rafila și Nelu Tătaru, despre reinfectarea cu COVID-19

De Unica.ro, pe
Vestea că trei sibieni declarați vindecați de COVID-19 au fost din nou infectați cu virusul pandemic a stârnit confuzie și teamă în rândul oamenilor. Cum explică Alexandru Rafila și Nelu Tătaru reinfectarea. 

Alexandru Rafila, șeful Societății Române de Microbiologie, este de părere că pacienții vindecați de COVID-19 care s-au contaminat din nou nu dezvoltă suficienți anticorpi pentru a fi protejați.

„Eu nu cred că aveau anticorpii, sau anticorpii pe care îi aveau erau la un nivel foarte redus sau aveau un tip de anticorpi care nu erau anticorpii neutralizanți ai virusului. Testele care există pentru determinarea cantitativă și a tipului anticorpilor nu există în momentul de față. Nu în România, nu există ca și teste comerciale” a explicat Rafila.

Citește și: COVID-19: 4 caracteristici care duc la complicații grave

„Din informațiile pe care le am, există un procent destul de important de pacienți, chiar dacă nu avem un studiu încă în acest sens, de până la 20% care nu dezvoltă anticorpi la un nivel protector, sau, mai există o eventualitate, anticorpii au o durabilitate, o persistență relativ mică și ulterior infecția este posibilă” a mai spus acesta.

Rafila și Tătaru, teorii diferite despre reinfectarea pacienților vindecați

Reprezentantul României la OMS nu susține varianta lui Nelu Tătaru, potrivit căreia ar exista două tulpini diferite ale virusului SARS-CoV-2.

„În ceea ce privește existența a două tulpini, eu sunt rezervat, pentru că dacă vrei să faci o astfel de afirmație atunci ar trebui să poți să faci o secvențiere, adică o mapare a întregului genom al virusului în momente diferite. Trebuia să existe la același pacient identificarea virusului în urmă cu două luni, trei luni când a fost prima infecție și o metodă similară de mapare în acest moment, când pacienții au fost reinfectați. Atunci poți să constați că a fost într-adevăr diferențe între cele două tulpini virale. Ori, dacă lucrul ăsta nu a fost făcut, mi-e greu să cred că există suficiente dovezi pentru susținerea unei astfel de teorii”, a explicat Rafila, potrivit Digi24.

Nelu Tătaru, despre reinfectarea cu COVID-19

Trei pacienți care s-au vindecat de COVID-19 au ajuns din nou la spital cu aceeași boală, dar cu alte simptome. Medicul șef al Secției Clinice Boli Infecțioase din cadrul Spitalului Județean Sibiu, conf. univ. dr. Victoria Bîrluțiu, crede că cel mai probabil sunt două tulpini diferite ale virusului.

„Pacientul are anticorpi, vorbesc atât de acest caz, care a fost cel mai grav, dar și de celelalte două, mai ușoare. Are anticorpi, față de prima infecție, lucru care confirmă faptul că a trecut de acea boală și că a creat anticorpi care ar fi trebuit să fie protectivi. Dar protecția nu o poate asigura față de o tulpină de virus diferită” a spus acesta.

Citește și: Tot ce trebuie să știi despre transmiterea asimptomatică a noului coronavirus

Și ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, susține aceeași variantă: „Grupul științific de la nivelul Ministerului Sănătății, echipele de specialiști din comisiile de specialitate evaluează aceste cazuri și una din concluzii ar fi că există tulpini diferite. Gândiți-vă, și atunci când facem un vaccin antigripal, îl facem tetravalent, pentru patru tulpini bănuite.”

„Sunt mutații și mutații la nivel genomic, la nivelul acestui virus și atunci trebuie să acționăm ca atare. Specialiștii bănuiau și bănuim în continuare, până edificăm aceste tulpini și le vedem și componența genomică”, a mai adăugat Nelu Tătaru, conform sursei citate.

Sursă foto: Hepta.ro

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro