Menopauza: lung prilej de vorbe şi de ipoteze (vorba poetului), unele mai spăimoase ca altele: “De acum sunt bătrână!”, “Nu mai sunt femeie!”. Oho, ba eşti, şi încă ce femeie!!! Scoate-ţi, deci, din cap ideile preconcepute.
Am scăpat de grija sarcinilor nedorite. Şi, în loc să ne bucurăm, începem să filosofăm trist pe tema… infertilităţii. Semn că mintea noastră trece mai greu acest prag decât corpul nostru.
Menopauza înseamnă că ai îmbătrânit?
FALS. Menopauza ar trebui înţeleasă ca o stare de criză tranzitorie, care poate fi escaladată fără prea mult efort, dacă este gestionată corect. Mai întâi de toate, aş vrea să reţii două lucuri.
1: “A fi femeie” nu are neapărat o legătură cu cantitatea de estrogeni secretată (o problemă care se rezolvă, de altfel, printr-o vizită la medicul ginecolog) şi nici cu capacitatea de a procrea; “a fi femeie” ţine de atitudine, de propria percepţie asupra feminităţii şi de cât de mult îţi asumi acest rol.
2: La noi, femeile, sexualitatea nu este neapărat condiţionată de modificările hormonale! Nu există nici o dovadă ştiinţifică ce ar atesta legătura dintre menopauză şi lipsa de atractivitate, sex-appeal… Ce vreau să spun cu asta? Că menopauza nu înseamnă condamnare la bătrâneţe – nici măcar atunci când ea se instalează la vârsta “legală”, adică în jur de 50 de ani. La fel cum instalarea primei menstre (la 11-15 ani) nu reprezintă obligaţia de a procrea!
„Menopauza mă face aşa nervoasă!“
ADEVĂRAT & FALS. Unele femei pot deveni mai irascibile, mai anxioase, mai depresive, mai instabile din punct de vedere emoţional (ceea ce poate altera relaţiile cu ceilalţi). Află, însă, că – în general -, în această perioadă se accentuează “paternul comportamental” deja existent. Adică: dacă suntem de felul nostru anxioase şi nerăbdătoare, menopauza ne va aduce pe culmile nerăbdării şi nervozităţii. Dacă, din contră, suntem, de când ne ştim, femei paşnice, proba maximă de nervozitate o vom da… fugărind cu pliciul musca aciuiatăîn casa noastră.
Sfat pentru menopauză: depinde de tine să te controlezi
ADEVĂRAT. Da, da, da: în această perioadă, două aspecte sunt extrem de importante – să ne păstrăm echilibrul psihic şi să privim pozitiv schimbările prin care trecem. Pentru că ele sunt o etapă firească a vieţii. Ţi-e greu, totuşi, să-i treci pragul? Poate că, pentru tine, feminitatea se defineşte prin prezenţa menstruaţiei, iar “suspendarea” ei o iei ca pe un handicap. Exagerezi. Mult. Ştiu, exagerările astea sunt “acreditate” de “gura târgului”. Dar tu eşti o femeie modernă, gândeşti cu mintea ta, gândeşti pozitiv şi “te iei” după cunoştinţele tale medicale (din cărţi, din reviste), nu după “gura târgului”. Apropo, medicii şi consilierii psihologici pentru asta sunt făcuţi: ca să stea de vorbă cu tine şi să te susţină! Tu ştii vreun sfat pentru femeile aflate la menopauză?
Poze: Shutterstock