De ce este nevoie de sport în timpul sarcinii? Interviu cu Diana Știrbu

De Ioana Ilie, pe Ultimul update Marți, 21 august 2018, 12:01
Diana Știrbu este o fostă sportivă de performanță, care s-a specializat ca antrenor de gimnastică pre și post natală, iar la începutul anului a

deschis primul studio din București dedicat femeilor însărcinate și proaspetelor mămici – Fit Mom Studio. Am stat de vorbă cu ea despre beneficiile pe care le aduce sportul în viața femeilor însărcinate și a celor care au trecut deja prin experiența sarcinii.

Care sunt beneficiile sportului în timpul sarcinii?

Diana Știrbu: Mișcarea în timpul sarcinii și o alimentație echilibrată contribuie atât la sănătatea mamei, cât și a fătului. Pentru a avea energie, fiecare nutrient este important, dar antrenamentele ajută viitoarea mămică să aibă alt tonus și este important, în primul rând, pentru starea ei de spirit. În fiecare zi cunosc femei însărcinate și cred că cel mai stresant lucru pentru ele sunt kilogramele pe care le pot acumula în timpul sarcinii. Este foarte important să ne simțim bine în pielea noastră, chiar dacă suntem însărcinate.

Antrenamentele prenatale ajută la reducerea durerilor de spate, a constipației, a balonării și a umflăturilor picioarelor. Gravidele active nu au probleme cu retenția apei. În plus, pot ajuta la prevenirea sau tratarea diabetului gestational, stimulează creșterea energiei, îmbunătățesc dispoziția și posturatonusul muscular, rezistența și oferă un somn de calitate.

Fit Mom 14

Sportul în sarcină ajută femeile să ramână într-o formă fizică bună și totodată le pregătește corpul pentru perioada de travaliu. Antrenându-vă constant și corect puteți să depășiți mai ușor durerile din timpul nașterii. Antrenamentele prenatale ajută și la întărirea mușchilor pelvieni. Acestea sunt recomandate mai ales în trimestrul trei, când presiunea pelviană se resimte puternic. Genuflexiunea, de exemplu, este una din cele mai naturale poziții pentru nașterea naturală.

Pe de altă parte, cu ajutorul antrenamentelor, proaspetele mămici trec mai ușor de perioada în care apare depresia postpartum, iar dacă viitoarele mămici fac sport în timpul sarcinii, cresc șansele ca acestea să revină rapid la kilogramele dinainte.

Fit Mom 11

Un antrenament sănătos în timpul sarcinii este, în primul rând, unul făcut corect. Nu cred că există o regulă generală de exerciții recomandate, pentru că, așa cum spuneam mai sus, sarcina este diferită de la o mămică la alta, însă eu recomand mișcare de 3, 4 ori pe săptămână. Antrenamentul nu trebuie să fie intens sau cardio și femeile însărcinate trebuie să evite orice exercițiu care implică antrenarea mușchilor abdominali.

Din a câta lună ar trebui oprita mișcarea și la cât timp după naștere poate reîncepe mămica să facă sport?

Diana Știrbu: Eu am făcut sport până în săptămâna 39 și 3 zile. Recomandarea mea este să faceți sport cât vă simțiți confortabil. Ultima lună de sarcină se spune că este cea mai dificilă. Burtica este din ce în ce mai mare și orice mic efort este resimțit.

Mai este varianta să vă antrenați acasă dacă nu reușiți să ajungeți la clasele de grup. Dacă sunteți o mamică activă, vă recomand să continuați antrenamentele până la cel puțin 36 de săptămâni. Am avut la ultimul eveniment cu antrenamente dedicate viitoarelor mămici o gravidă în 38 de săptămâni. Deci se poate! Nu cred că există un termen fix.

Fit Mom4

Dacă faceți sport sub atenta observație a unui instructor, veți hotărî împreună când este momentul să spuneți stop. După naștere, în cazul cezarienei, se așteaptă controlul de 6 săptămâni. După el, cu acordul medicului, puteți reveni la sală, dar vă recomand clasele destinate antrenamentului postnatal. Dacă nașterea este naturală, puteți reîncepe mai repede, dar tot cu acordul medicului.

Cum a apărut ideea antrenamentelor special dedicate viitoarelor și proaspetelor mămici?

Diana Știrbu: Când am rămas însărcinată am hotărât să fac public jurnalul meu de sarcină pe blog. Am publicat totul despre aceasta perioadă, săptămână de săptămână, implicit antrenamentele pe care le făceam. Am început să primesc e-mail-uri de la graviduțe care își doreau să facă și ele mișcare în sarcină și m-am gândit că ar merita să încerc să lucrez cu ele.

Am strâns atât de multe cliente când eram însărcinată, încât a trebuit să le grupez cumva, ca să fac față cererilor. Și așa au apărut clasele de grup, cu evenimente mari, de câte 50, 60 de gravide, toate gratuite, atât în București, dar și în țară.

Fit Mom11

După ce s-a născut Victor, mai exact la 2 luni, s-a ivit ocazia de a închiria un studio doar pentru mine. Mi-a fost teamă că nu voi putea face față antrenamentelor cu un bebeluș atât de mic însă, pe de alta parte, eram conștientă că nu mai prind curând această ocazie. După ce am fost impulsionată și de familie să îl închiriez, am luat decizia de a deschide un studio dedicat viitoarelor și proaspetelor mămici. Este singurul din București și sunt tare mândră de el. Din punctul meu de vedere, este foarte important ca mămicile să nu se izoleze. Nu spun că este ușor, dar merită pe deplin să facem ce ne place. Mă bucur din suflet că am avut curaj să-l deschid.

Ce presupune programul Fit Mom in action?

Diana Știrbu: Una din recomandările cele mai importante pentru o sarcină sănătoasă sunt exercițiile fizice regulate, evident, cu acordul medicului. Se recomandă 30 de minute de exerciții pe zi. Sarcina implică schimbări majore, precum transformarea corpului și conștientizarea noului rol, de mamă. În programul Fit Mom in action nu este vorba doar despre înot, pași de bază, pilates, yoga sau alte tipuri de antrenamente, ci despre exerciții personalizate, înainte, în timpul și după sarcină.

Fit Mom 10

Pe tot parcursul programului, cursantele se familiarizează cu exerciții posturale, cardio, de tonifiere, pilates, de respirație, specifice perioadei de sarcină în care se află. Totodată, descoperă rolul exercițiilor de relaxare și își pregătesc perineul înainte de naștere. Programul Fit Mom in action presupune exerciții pentru fiecare trimestru în parte, care se aplică fiecărei graviduțe în parte, pentru că femeile însărcinate sunt unice și nicio sarcină nu seamană.

Cum intenționezi să dezvolți programul Fit Mom în viitor?

Diana Știrbu: În viitorul apropiat organizez încă trei evenimente sportive gratuite pentru femeile însărcinate, în septembrie, octombrie și noiembrie. Puteți găsi mai multe detalii despre aceste evenimente pe site-ul meu. Vreau să continui și proiectele de prevenție a diabetului gestațional și să găsesc timp să dezvolt mai mult partea legată de antrenamentele postnatale.

Îmi doresc ca începând cu anul viitor să am lunar acțiuni gratuite cu antrenamente dedicate femeilor însărcinate. Iar un alt proiect de viitor este să construiesc și să lansez un canal de youtube, dedicat femeilor însărcinate și proaspetelor mămici. În acest fel sper să ajut cât mai multe femei să fie sănătoase în această perioadă delicată și frumoasă.

Sursă foto: Arhiva personală a Dianei Știrbu

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!