Care sunt cele mai potrivite rase de câini pentru căutat trufe

.

Trufele, diamantele negre ale bucătăriei, sunt ciuperci prețioase, care înnobilează gustul multor preparate fine. Cresc și la noi în țară, în zonele împădurite, iar culegători folosesc anumite rase de câini pentru căutat trufe.

România este una dintre puținele țări din Europa unde crește o specie foarte aromată de trufe și anume tuber aestivum sau trufa de vară. Culegătorii cu experiență știu deja locurile unde cresc aceste ciuperci scumpe și folosesc anumite rase de câini pentru căutat trufe. Este o adevărată afacere care îi poate aduce unui singur culegător câteva mii de euro pe vară, dar profitul depinde foarte mult și de calitatea trufelor.

Nu oricine poate găsi trufe. Locurile sunt de obicei păstrate secrete de culegătorii care le descoperă, iar aceste ciuperci sunt bine ascunse în pământ! Cei care vor să pornească în căutarea lor pot folosi câini antrenați, cu nasul foarte fin, dar trebuie să cunoască foarte bine indiciile care îi ajută la fața locului să descopere ciupercile subterane prețioase.

Ce sunt trufele

Care sunt cele mai potrivite rase de câini pentru căutat trufe

Trufele sunt ciuperci subterane rare și prețioase, recunoscute pentru aroma lor intensă și complexă. Această aromă care ne stimulează imediat simțurile are la bază un feromon specific masculin denumit androstanol.

Acest feromon conferă trufelor un miros specific, de turbă, iarbă, mosc și brânză iute, după cum ar descrie cunoscătorii. Interesant este că feromonul androstanol se regăsește în saliva porcilor mistreți care descoperă rapid unde se ascund trufele.

Multă vreme, în Franța, Italia sau Marea Britanie erau folosiți mistreții pentru a descoperi trufe, dar culegătorii riscau să fie răniți grav încercând să lupte cu mistreții pentru aceste ciuperci. În ultima vreme, sunt folosiți doar câinii, anumite rase de câini pentru căutat trufe, care au un miros excepțional și care sunt antrenați să recunoască aroma ciupercilor, oricât de adânc ar fi îngropate.

Trufele pot crește foarte adânc în pământ, de la 10 până la 40 de cm adâncime. Ele nu formează pălărie la suprafața solului. Trebuie căutate cu ajutorul câinilor sau descoperite după anumite indicii pe care le cunosc doar culegătorii experimentați.

Trufele sunt aproximativ rotunde, dar au o formă neregulată, cu o suprafață rugoasă și noduroasă. Culoarea variază de la negru și maro la alb, în funcție de soi. Aceste ciuperci au o textură fermă și densă, iar aroma lor este o combinație de pământ de pădure cu nuanțe de usturoi, brânză și moscat. Cele mai cunoscute specii de trufe sunt trufa neagră (Tuber melanosporum), trufa albă (Tuber magnatum) și trufa de vară (Tuber aestivum) care crește în unele zone de la noi din țară.

De ce sunt atât de prețioase

Aroma specifică, intensă și delicioasă a trufelor este foarte apreciată în gastronomia de lux. Aceste ciuperci au un gust atât de intens, încât se folosesc doar în cantitate mică, sub formă de felii fine sau date pe răzătoare. În bucătăria fină se mai folosește și pasta de trufe sau uleiul de trufe pentru a spori aroma preparatelor.

Trufele sporesc aromele subtile din sosul de paste, rizzoto, omlete, brânzeturi, supe cremă sau preparate din carne. Ele adaugă o notă nobilă multor preparate obișnuite, drept pentru care sunt foarte apreciate în gastronomie, iar prețul lor se păstrează ridicat.

Prețul scump nu este legat numai de gustul lor deosebit, ci și de raritatea acestor ciuperci. Trufele nu se găsesc ușor, nu cresc oriunde și dispar după câțiva ani. Au fost studiate colonii de trufe care au trăit numai 3 – 5 ani, deși cele mai longevive pot ajunge la 20 de ani.

Trufele sunt cunoscute și sub denumirea de „diamantele negre ale bucătăriei” datorită rarității și prețului lor ridicat. Provenind inițial din Europa, în special din Franța și Italia, trufele au o istorie îndelungată fiind folosite atât în preparate culinare, cât și în farmacologie.

Datorită valorii lor ridicate, cultivatorii de ciuperci au încercat numeroase metode de a cultiva trufe, dar succesul nu este garantat. Aceste ciuperci sunt foarte pretențioase și nu se înmulțesc la fel de ușor precum rudele lor cu pălărie.

În Franța există doar un număr restrâns de ferme de trufe. Fermierii inoculează spori de trufe la rădăcina puieților de copaci, apoi așteaptă minimum 6 – 7 ani pentru a vedea dacă s-au dezvoltat ciupercile prețioase. Doar o parte din spori vor produce ciuperci de calitate.

Cultivarea trufelor necesită o combinație complexă de condiții meteorologice adecvate, chimia solului și mult noroc. Profitul fermelor de trufe este incert și este o investiție riscantă pentru fermieri. Cu toate acestea, fermierii francezi asigură în prezent 95% din producția de trufe din lume.

Este foarte important ca fermierii să crească puieți de copaci într-un mediu curat înainte de a inocula rădăcinile cu spori de trufe și de a-i planta pe câmp. Cele mai bune specii pentru aceste ciuperci sunt copaci precum stejarul, mesteacănul, alunul și bradul. Ei folosesc apoi anumite rase de câini pentru căutat trufe, înainte de a săpa la rădăcina copacilor.

Rase de câini pentru căutat trufe

Trufele de vară cresc și în România, în zonele deluroase, în anumite păduri cu mulți aluni și stejari. Dar locurile în care cresc aceste ”diamante culinare” subterane nu sunt ușor de găsit. Cine vrea să se lanseze în afacerea trufelor, este bine să apeleze la rase de câini pentru căutat trufe. Cu ajutorul câinilor care au un miros foarte fin și care sunt antrenați să recunoască aroma trufelor poți face bani frumoși.

Căutătorii specializați folosesc adesea câini antrenați din rase precum:

  • Lagotto romagnolo
  • Labrador
  • Golden retriever
  • Vizsla ungurească,
  • Cockerul,
  • Bretonul spaniel
  • Ciobănescul german

Dar cea mai apreciată rasă, cea mai bună dintre aceste rase de câini pentru căutat trufe este lagotto romagnolo. Câinele lagotto face parte dintr-o rasă italiană foarte veche, folosită secole de-a rândul la vânătoare. Este un câine care a evoluat uimitor în timp, datorită dresajului bine controlat. A devenit un câine ordonat, disciplinat și răbdător, ceea ce reprezintă calități uimitoare pentru căutarea trufelor.

Cum arată un lagotto și unde îl poți găsi  

Care sunt cele mai potrivite rase de câini pentru căutat trufe

Lagotto este un câine de talie medie, care poate ajunge până la 45 de centimetri înălţime. El are o blană frumoasă, cu păr scurt, creț și foarte moale. Este un câine cu o personalitate plăcută, destul de tăcut, obedient și răbdător. Lagotto este apreciat atât pentru aspectul lui simpatic, cât și pentru firea prietenoasă. Blănița lui este plăcută la atingere și este foarte atractiv pentru persoanele care își doresc un câine de companie.

Lagotto este o rasă rar întâlnită în țara noastră, unde trăiesc doar câteva zeci de exemplare. Poate fi achiziționat din Italia, mai rar din România. Prețul unui pui pornește de la 200 – 250 de euro și poate ajunge la 3000 de euro pentru un câine adult, antrenat deja să caute trufe.

Cine cumpără un pui, trebuie să îl antreneze singur să caute ciupercile prețioase, iar acest proces se face pe cont propriu în România, deoarece nu avem fermieri sau specialiști pe acest segment.

Cum sunt antrenați câinii pentru căutarea trufelor

Specialiștii din Franța sau din Italia recomandă ca, cei care doresc să se lanseze în afacerea cu trufe, să achiziționeze cele mai ușor de antrenat rase de câini pentru căutat trufe. După lagotto, mai sunt recomandați în mod deosebit cockerul și ciobănescul german, apoi labradorul.

Este important să ai doi sau chiar trei câini din aceste rase sau din aceeași rasă, să fie de aceeași vârstă, și să fie antrenați împreună. Patrupedele care caută în haită, învaţă la vârste fragede unii de la alţii ce trebuie să facă și cum să depisteze coloniile de trufe. Femelele sunt mai maleabile și mai ușor de dresat. Dar atât femelele, cât și masculii au un miros ascuțit și învață repede aroma distinctă a trufelor. Un căutător cu experiență își cumpără atât femele cât și masculi pe care îi poate înmulți ulterior.

Câinii din rasa lagotto sunt mai blânzi, atașați de stăpân și nu prezintă interes pentru sălbăticiuni. Drept urmare, când merg la pădure, ei se concentrează pe misiunea pe care o primesc și nu sunt distrași de alte mirosuri sau de alte vietăți, precum labradorul sau ciobănescul german. Important este ca simțul pentru trufe să fie dezvoltat cât mai devreme, iar antrenamentele în pădure să se facă în mod constant.

Ce știm despre trufele românești

Zonele în care cresc trufele de vară sunt destul de restrânse. Ciupercile sunt descoperite și recoltate doar în sezonul cald, la noi în țară, spre deosebire de Franța și Italia unde există soiuri de trufe care se recoltează și iarna.

Românii care cunosc locurile unde cresc trufe, fac din căutarea lor un hobby și ocazional pot câștiga bani frumoși. Cu toate acestea, specialiștii spun că solul din România nu este propice soiurilor mari de trufe. Aceste ciuperci au mărimi mici spre medii la noi în țară și se vând cu câteva zeci sau sute de euro, spre deosebire de trufele mari și aromate din alte soiuri care pot ajunge și la 3000 de euro bucata. Avem în țară și câțiva temerari care cultivă puieți de arbori cu spori de trufe, dar afacerea este abia la început și foarte puțin dezvoltată.

Trufele sunt apreciate nu doar pentru gustul lor unic, ci și pentru aportul lor nutrițional, pentru sărurile minerale bogate precum magneziul și potasiul, pentru antioxidanți și vitaminele B și C, dar și pentru proteinele de înaltă calitate. Încă din vremuri vechi, trufele erau cunoscute pentru proprietățile lor antioxidante și antiinflamatorii, erau folosite pentru imunitate și rezistență, dar și pentru potență.

foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton