Mihaela Bilic te invata sa slabesti!

.

A devenit celebra dupa ce a „slabit-o” pe Teo cu 60 de kilograme si este autoarea celei mai bine vandute carti din Romania in 2008.
„Datorez autoarei acestei lucrari o bucata minunata a vietii mele”, spune Teo Trandafir pe coperta cartii „Traiesc, deci ma abtin”. Cum poate o carte despre un subiect atat de putin glossy sau „intelectual”, despre nutritie, sa fie prima in topul librariilor nu numai la vanzari, dar si la furturi? m-am intrebat cu cea mai mare inocenta. Si cum poate autoarea ei, care nu este nici actrita, nici cantareata, nici model si nici iubita vreunui fotbalist sa fie atat de populara in lumea vedetelor si confidenta multora dintre ele?

Datorez Mihaelei Bilic raspunsul la aceste doua intrebari si o delicioasa zi de mai cu soare, ploaie, tinute romantice si o saramura de pui a la gourmandise.

O gurmanda si dietele ei

Mihaela rade mult si din toata inima, vorbeste incontinuu si, in preajma ei, ai impresia ca toata viata e un „rasfat maxim”. Se entuziasmeaza de tinutele Elenei Perseil („din alte timpuri, cum imi plac mie. De unde ati stiut?”) si le probeaza pe toate, povesteste despre cafele lungi pe stradutele din Paris si, chiar cand toata echipa se decretase in fata „doamnei doctor” fanul numarul unu al apei plate, degusta pofticioasa doua diabolice saratele cu branza.

Tot slabiciunea pentru rasfat (culinar) a facut-o sa studieze nutritia. „Am incercat toate dietele, toate! Toata viata mea a fost o cura de slabire. Pe bune! Pentru ca-s mancacioasa si, ca orice femeie care se respecta, niciodata n-ar fi rau cu doua-trei kilograme mai putin.”

In Romania, „alimentatia pentru oameni sanatosi” nu este un obiect de studiu, asa ca, dupa ce a absolvit Facultatea de Medicina, si-a facut rezidentiatul in Diabet si boli de nutritie, iar specializarile in strainatate.

Teo a dat startul la mancat sanatos

Proful meu de la spital mi-a spus: „Daca vrei tu sa faci asta, eu sunt fericit, pentru ca nu vrea nimeni.” Nutrita era o chestie fara perspectiva. Teo a „inventat” notiunea de nutritionist in Romania. Cand ea s-a hotarat sa slabeasca si a inceput sa spuna asta public… Nimic nu este ca puterea exemplului! Poti sa-ti pui tu zece titluri la usa, ca medic. In momentul in care femeia aia a slabit saizeci de kile, live, puteai sa fii si ultimul nutritionist de pe fata pamantului si deveneai celebru.”

Totusi, de la a deveni cunoscuta din intamplare pana la a face zeci de vedete sa te caute, sa te indrageasca si sa vorbeasca cu toata caldura despre tine e un pas care, in ciuda modestiei ei, este pe deplin meritul Mihaelei. „Relatia cu pacientii? Ei vin si nu mai pleaca trei ore… nu pot sa am o relatie normala sau expeditiva cu pacientii, pentru ca eu ma tin de capul lor si nu ma las pana cand nu-ntelegem impreuna unde gresesc. Altfel, degeaba ii dai o dieta. Mancati piept de pui la gratar cu salata! – asta poate sa zica oricine.” Nu exista „N-ai voie!”

Secretul este ca toti cei care vin la ea se simt ca pe canapeaua unui psiholog bland. Atunci cand pleaca, stiu, vorba Andreei Berecleanu, ca si-au facut un prieten care ii va ajuta sa-si schimbe viata. „Eu nu ma numesc o buna psiholoaga, insa eu am mancat cure de slabire pe paine de cand ma stiu. Daca le mai spui si cate ceva din experienta ta, mai ales femeilor, le-ai castigat: si nu-i asa ca vi se face pofta de aia si de aia?… Pentru ca asa ai patit si tu, si asa au patit si ele. Si atunci se stabileste un raport de incredere.”

O incredere atat de mare, incat femeile pun mana pe telefon ori de cate ori dau de ispita. „Tot timpul ma suna: am voie sa mananc aia? Si tot timpul le spun: da. Am voie salata de crevete cu maioneza? Da. Iei crevetele, le pui pe servetel, le stergi putin si le mananci. Data viitoare comanda si tu altceva. Nu poti sa spui unui om n-ai voie, ca numai la asta o sa se gandeasca.”

Sa stii sa alegi ce e bun

Dar degeaba are Mihaela efectul de „vreau s-o iau acasa, sa fie prietena mea pentru totdeauna” asupra tuturor oamenilor; dieta se tine pe cont propriu! Asa a ajuns sa scrie carti – ca sa fie sigura ca macar sfaturile ei iti vor fi aproape. Iata cateva din ele, servite la cafea: Painea (consumata moderat) nu ingrasa, cascavalul, in schimb, contine multe calorii.

Supa este un aliment dietetic exceptional – „Uite, geniala de Nicoleta Luciu a slabit mancand numai supa. Oamenii care au o balanta ok a corpului lor aleg instinctiv lucrurile care sunt bune pentru ei.”  Uleiul de masline ingrasa la fel de tare ca oricare altul – o lingura de ulei la o salata este suficienta.

Alte sfaturi de aur ale doctoritei Bilic si cateva din experientele ei de viata citeste in Unica de iunie!

Foto: Corina Olaru

Google News Urmărește-ne pe Google News

PE ACELAȘI SUBIECT
   
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton