Raed Arafat, îngrijorat de explozia cazurilor de COVID-19: „Situația merge spre mai rău! Populația trebuie să respecte regulile”

De Unica.ro, pe

Numărul cazurilor de îmbolnăviri din cauza noului coronavirus a crescut într-un mod alarmant în ultimele săptămâni. Până în prezent, în România s-au înregistrat peste 38.130 de cazuri de COVID-19, iar experții în domeniu și autoritățile au un scenariu sumbru pentru următoara perioadă. Potrivit acestora, dacă românii continuă să încalce cele trei reguli de bază împotriva infectării cu SARS-CoV-1 – purtarea măștii, dezinfectarea frecventă a mâinilor și distanțarea socială -, am putea ajunge la o explozie de cazuri, adică undeva la peste un milion de bolnavi cu COVID-19.

Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, se declară îngrijorat de aceast scenariu și susține că dacă populația va continua să trateze măsurile de siguranță cu aceeași atitudine disprețuitoare, „vom ajunge să trăim aceste cifre”.

„Noi primim date din mai multe zone și bineînțeles, sunt și date internaționale pe care le găsim pe diferite site-uri oficiale, care toate fac analize pe diferite țări, inclusiv pe România, iar acest studiu, pe care îl primim zilnic, în baza datelor care apar și care se ajustează, până acum a avut o interpretare corectă, în sensul în care situația merge spre mai rău, situația nu este OK. Acolo sunt niște proiecții de scenariul cel mai rău. Nu înseamnă că se va ajunge acolo, dar avem clar și că numărul cazurilor active va crește și este o creștere exponențială și acest lucru noi îl vedem în acest moment, aceste cazuri cresc deja cu câteva sute pe zi. Numărul vindecaților este mai mic decât numărul celor care se îmbolnăvesc și înseamnă că există creștere continuă a cazurilor active”, a declarat Raed Arafat, la Digi24.

Citeşte şi: Nelu Tătaru: „Vom avea un vaccin împotriva noului coronavirus în 2021”

Secretarul de stat al MAI avertizează că Dacă populația nu respectă recomandările de a purta mască, de a evita zonele aglomerate, de a respecta distanțarea fizică, situația se va înrăutăți.

Legat de posibilă prognoza pesimistă pentru mijlocul lunii august, cu aproape 58.000 de cazuri, Raed Arafat a spus că totul stă în mâinile oamenilor.

Citește gratuit ediția de iulie a revistei Unica. O găsești AICI

„Eu sper, totuși, să nu ajungem să vedem această cifră, dacă populația va respecta regulile și dacă vom reuși să stopăm creșterea continuă pe care o avem. Dar la orice prognoză, singura probă a ei este când ajungi la momentul respectiv și vezi dacă se ajunge acolo sau nu. Și pe parcurs să vedem dacă cifrele care sunt prognozate se adeveresc din punct de vedere al creșterilor, pentru că cifrele sunt pe toată perioada, nu numai pentru jumătatea lunii august. Și putem să vedem dacă creșterile sunt reale sau nu, dacă trebuie ajustate. Sunt convins că și cei care o fac, o ajustează chiar periodic după datele pe care le primesc și după observațiile pe care le văd pe teren”, a adăugat Raed Arafat.

sursa foto – 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Urmărește-ne pe Google News
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!