Proiect legislativ: Săptămâna de lucru în România, de patru zile

De Unica.ro, pe

Un proiect legislativ cu privire la modificarea Codului Muncii, ce prevede ca săptămâna de lucru în România să fie de patru zile, a fost recent inițiat de parlamentari.

În prezent, Codul Muncii prevedeca salariații angajați cu normă întreagă să lucreze 8 ore pe zi, timp de cinci zile pe săptămână.

Inițiatorii propun acum o durată a timpului de lucru de 10 ore pe zi, timp de patru zile pe săptămână, pentru ca weekend-ul să dureze trei zile.

Pentru salariaţii angajaţi cu normă întreagă durata normală a timpului de muncă este de 8 ore pe zi şi de 40 de ore pe săptămână. Această normă a timpului de muncă se stabileşte, cu respectarea prevederilor Directivei 2003/88/CE a Parlamentului European şi Consiliului Uniunii Europene, în funcţie de raportul contractual dintre angajat şi angajator. Ea poate fi şi de 10 ore pe zi, cu respectarea a 40 de ore pe săptămână – se arată în proiectul de lege, potrivit Adevărul.

Citeşte şi: Ar trebui sau nu să avem bani cash în casă, în această perioadă? Sfaturi de la un consultant financiar

Inițiatorii spun că o astfel de modificare ar duce și la efecte benefice asupra economiei, contribuind la o creștere a cererilor a locurilor de muncă.

Dacă, per total, programul companiei va rămâne de cinci zile pe săptămână, dar niciun angajat nu va munci mai mult de patru zile, rezultă că patronul trebuie să facă noi angajari – mai motivează iniţiatorii proiectului legislativ.

Foto – 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Urmărește-ne pe Google News
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!