Noi măsuri luate de Comitetul Național pentru Situații de Urgență: persoanele vaccinate, scutite de carantina de noapte

De Unica.ro, pe Ultimul update Joi, 23 septembrie 2021, 13:15

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a adoptat hotărârea prin care propune următoarele măsuri: pragul carantinei de noapte în weekend să înceapă de la o incidență de 6, și nu de la 4, cum este în prezent, precum și închiderea magazinelor de la ora 18.00, tot de la o rată de infectare de 6.

Vaccinații sunt scutiți de carantina de noapte. Potrivit noilor reglementări, în timpul carantinei de noapte, oamenii care s-au vaccinat și care au certificat verde vor putea ieși din case, însă activitățile economice vor fi închise.

Vaccinații pot ieși din case în zonele carantinate. Introducerea unei noi excepții de la interdicția deplasării în afara locuinței la nivelul localităților unde incidența cumulată la 14 zile depășește pragul de 6/1000 de locuitori, pentru persoanele vaccinate care fac dovada îndeplinirii acestei condiții prin intermediul certificatului de vaccinare sau certificatului digital ale Uniunii Europene privind COVID-19.

Magazinele se închid de la ora 18.00, în zonele cu rata de infectare de peste 6 la mia de locuitori: când „creșterea pragului incidenței  cumulate la 14 zile de la care se aplică măsura de limitare a programului de lucru cu publicul la intervalul orar 5,00-18,00, pentru operatorii economici care desfășoară activități de comerț/prestări de servicii în spații închise și/sau deschise, publice și/sau private, de 4/1.000 de locuitori în prezent la 6/1.000 de locuitori cu menținerea excepțiilor în vigoare pentru zilele de vineri, sâmbătă și duminică. În intervalul orar 18,00-5,00, operatorii economici pot activa doar în relația cu operatorii economici cu activitate de livrare la domiciliu.

Citește și – Studiu: expunerea la virus poate stimula producerea de anticorpi în cazul pacienților vaccinați anti-COVID-19

Citește și – Ministrul german al sănătății crede că pandemia va lua sfârșit la primăvară

Citește și – Theo Rose are COVID-19. Solista a mai fost infectată cu noul coronavirus în noiembrie 2020

Citește și – Care sunt categoriile de persoane care vor primi a treia doză de vaccin anti-COVID-19

Fără certificat verde pentru copiii cu vârste între 6-12 ani. Autoritățile au crescut limita de vârstă până la care copiii nu trebuie testaţi. Creșterea vârstei până la care copii sunt exceptați de la obligația prezentării rezultatului negativ* al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, nu mai vechi de 72 de ore, sau rezultatului negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, nu mai vechi de 48 de ore, necesar pentru participarea la activități unde accesul este permis sub această condiție, de la 6 ani la 12 ani.

Apar schimbări în centrele comerciale. Delimitarea, la nivelul centrelor comerciale în care își desfășoară activitatea mai mulți operatori economici, a zonelor de servire a preparatelor alimentare sau băuturilor alcoolice și nealcoolice, astfel încât să poată fi realizat accesul controlat doar pentru persoane testate, vaccinate și trecute prin boală.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!