Klaus Iohannis, despre vaccinul rusesc împotriva COVID-19: “Nu există nicio validare externă“

De Unica.ro, pe Ultimul update Joi, 13 august 2020, 14:00
Klaus Iohannis a reacționat cu privire la vestea că Rusia a aprobat primul vaccin din lume anti-COVID. Șeful statului spune că “nu există nicio validare externă” pentru el. 

După ce Rusia a anunțat că are primul vaccin anti-COVID-19, experți internaționali din domeniul sănătății s-au arătat neîncrezători și îngrijorați. Mulți dintre ei spun că efectele distribuirii unui vaccin care nu a trecut prin toate etapele de testare ar putea fi dezastruoase.

Citește online gratuit numărul de august al revistei Unica

“Ce știm despre acest vaccin este exact nimic. E mai degrabă un cocktail Molotov aruncat în criza COVID-19. Nu avem date despre el, nu avem asigurări. Nu există niciun document depus la OMS despre niciun fel de program de vaccin rusesc. Nu există nicio agenție rusească pentru controlul medicamentelor“, a declarat Peter Pitts, expert sănătate publică, SUA.

Și Klaus Iohannis a reacționat cu privire la această problemă: “România este parte din Uniunea Europeană și încheie precontracte cu entități din Uniunea Europeană. Nu există nicio validare externă pentru acel vaccin pe care l-ați menționat”.

“Este important pentru români să știe că în UE nu există un vaccin acceptat, aprobat, însă UE sprijină mai multe proiecte de cercetare și sperăm ca într-un viitor apropiat să beneficiem de un vaccin COVID-19. România este parte din acest efort și s-a înscris în prima etapă pentru 10 milioane de doze, atunci când primul vaccin va fi disponibil în UE. Dar la acest moment în care discutăm nu există un vaccine aprobat în UE”, a mai transmis președintele României, potrivit știrileprotv.ro.

Citește și: Cât de periculos este vaccinul împotriva COVID-19 produs de Rusia. Ce spun experții

Și Organzația Mondială a Sănătății a semnalat faptul că orice vaccin de acest fel trebuie să treacă prin etapele de precalificare şi evaluare stabilite de organizaţie. Siguranța și eficiența sunt cele două criterii pe care toată lumea trebuie să le îndeplinească. În acest moment există șase variante de vaccin în stadii foarte avansate de testare, iar vaccinul rusesc nu se numără printre ele.

Sursă foto: Hepta.ro

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Urmărește-ne pe Google News
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!