Cât de periculos este vaccinul împotriva COVID-19 produs de Rusia. Ce spun experții

De Unica.ro, pe
După ce Vladimir Putin a anunțat că Rusia a aprobat pentru folosire primul vaccin împotriva COVID-19, experți din domeniu sănătății au atras atenția asupra consecințelor pe care le poate avea această grabă. 

Vaccinul dezvoltat de Institutul Gamaleya din Moscova a fost aprobat pentru folosire la mai puțin de două luni de la începutul testelor pe oameni, spre îngrijorarea experților în sănătate din întreaga lume. Testele clinice de siguranță și eficacitate nu au fost finalizate, de aceea specialiștii se tem că substanțele ar putea provoca efecte adverse grave, fără ca acestea să fie detectate.

Citește online gratuit numărul de august al revistei Unica

„Vaccinarea în masă cu un vaccin testat impropriu este o procedură lipsită de etică. Orice problemă cu campania de vaccinare rusă ar fi dezastruoasă atât prin efectele sale negative asupra sănătății, dar și pentru că ar reinstala neîncrederea oamenilor în astfel de tratamente”, a spus Francois Balloux, expert în cadrul Institutului de Genetică al Universității din Londra, care consideră că rușii au luat „o decizie nesăbuită și nechibzuită”.

Peste 20 de variante de vaccin sunt în faze de testare în toată lumea, iar șase dintre ele au fost semnalate de OMS ca fiind cele mai avansate. Vaccinul rusesc nu se numără printre acestea, potrivit Digi24.

Citește și: Noul coronavirus poate fi eradicat. Soluția Organizației Mondiale a Sănătății

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a semnalat faptul că acest vaccin, la fel ca celelalte, trebuie să urmeze etapele de precalificare şi evaluare stabilite de această organizaţie.

„Accelerarea progreselor nu trebuie să însemne compromisuri faţă de siguranţă. Suntem în contact cu autorităţile sanitare ruse şi avem discuţii cu privire la posibila precalificare OMS a vaccinului, dar, din nou, precalificarea oricărui vaccin include analiza şi evaluarea riguroasă a datelor obligatorii privind siguranţa şi eficacitatea”, a explicat Tarik Jasarevic, purtătorul de cuvânt al OMS.

Sursă foto: Shutterstock.com

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Urmărește-ne pe Google News
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!