Germania va testa venitul universal de bază. Oamenii vor primi bani indiferent dacă muncesc sau nu

De Unica.ro, pe Ultimul update Joi, 20 august 2020, 10:35
120 de oameni vor primi aproximativ 1200 euro lunar, indiferent dacă muncesc sau nu, într-un experiment fără precedent, făcut de guvernul din Germania. 

Conform Daily Mail, specialiștii vor să vadă cum se va schimba comportamentul oamenilor dacă vor primi acești bani, fără vreo condiție impusă.

Spania a anunțat deja implementarea venitului universal de bază, ca măsură pentru refacerea economiei.

Ce este venitul universal de bază

Venitul universal de bază (engl. Universal Basic Income, sau UBI) este un program prin care cetățenii primesc o sumă de bani lunară, fără vreo condiție prealabilă impusă, indiferent dacă aceștia muncesc sau nu.

În ultima perioadă, discuțiile despre un venit universal de bază au început să ia amploare în spațiul public, atât ca urmare a crizei economice, cauzată de pandemia de coronavirus, cât și ca urmare a declarațiilor făcute de mai mulți miliardari, printre care Mark Zuckerberg, Elon Musk sau Richard Branson.

Branson, de exemplu, este de părere că guvernele nu vor avea încotro și vor fi nevoite să le ofere oamenilor acest venit universal de bază, într-un viitor mai apropiat sau mai îndepărtat, ca urmare a faptului că multe meserii vor dispărea odată cu implementarea ultimelor tehnologii și cu evoluția inteligenței artificiale.

Experimentul Germaniei cu venitul universal de bază

În Germania, 120 de oameni urmează să primească aproximativ 1200 euro lunar, fără vreo condiție. Deciziile lor legate de modul în care vor cheltui banii, și de cum se vor raporta la această sumă, vor fi atent monitorizate. În același timp, specialiștii urmează să analizeze și comportamentul financiar al altor 1380 de oameni, care nu vor primi bani.

Studiul, care va dura trei ani, este finanțat din donații de către un Institut Economic.

Ce s-a întâmplat în trecut cu venitul universal de bază

Venitul universal de bază nu este chiar un concept nou. În 1974, Canada a făcut un astfel de experiment, la nivel regional, iar rezultatele au indicat că o parte dintre cei incluși în studiu au reușit să treacă de pragul sărăciei. Experimentul Canadei a durat 4 ani și, cu toate că raportul final nu a fost făcut public niciodată, diverse concluzii ale experimentului au fost comunicate publicului. Printre acestea, și faptul că mai mulți copii au terminat școala și vizitele la medici au scăzut.

Și în Elveția s-a dorit implementarea unui astfel de program, dar nu a existat o finalitate. În 2016 a avut loc un referendum în acest sens, însă ideea a fost respinsă.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Urmărește-ne pe Google News
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!