Alexandru Rafila, despre ce se va întâmpla în România: „Ne așteptăm să avem o creștere mai rapidă a cazurilor de terapie intensivă și a mortalității”

De Unica.ro, pe Ultimul update Marți, 04 august 2020, 11:02
Profesorul Alexandru Rafila a explicat de ce în următoarele săptămâni trebuie să ne așteptăm la o rată crescută a mortalității din cauza COVID-19, precum și la un număr mai mare de pacienți care vor avea nevoie de terapie intensivă. 

Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie, a spus că există „un decalaj între creșterea numărului de cazuri noi și creșterea numărului de cazuri de terapie intensivă și de mortalitate.”

Citește online gratuit numărul de august al revistei Unica

Acesta explică decalajul prin faptul că un pacient nu are nevoie chiar de a doua zi de terapie intensivă, pentru că boala se agravează într-o perioadă de timp. De aceea, consecințele acestei perioade, în care sunt raportate zilnic peste 1.000 de cazuri, se vor vedea mai târziu.

„E un decalaj între creșterea numărului de cazuri noi și creșterea numărului de cazuri de terapie intensivă și de mortalitate. Pentru că un om care se îmbolnăvește nu intră de a doua zi la ATI, boala se agravează în timp. În următoarele săptămâni ne așteptăm să avem o creștere mai rapidă a cazurilor de terapie intensivă și a mortalității. Dacă am 1.200 de cazuri zilnic, ecoul acestor cazuri se întregistrează după o perioadă”, a declarat Alexandru Rafila, care a menționat că statistic, 5% din pacienții Covid-19 dezvoltă o formă gravă a bolii și au nevoie de secțiile ATI.

Citește și: Epidemia de COVID-19 din România: Bilanțul oficial al persoanelor decedate a ajuns la 2432

De asemenea, medicul a mai explicat și de ce în weekend numărul de cazuri rămâne ridicat, deși sunt mult mai puține teste. Acesta spune că este normal să se întâmple așa, atâta vreme cât la final de săptămână sunt testate persoanele suspecte sau simptomatice, în timp ce, în cursul săptămânii, se fac de două ori mai multe teste, majoritatea la cerere, dintre care se descoperă un caz la o mie de teste, potrivit Digi24.

Sursă foto: Hepta.ro

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Urmărește-ne pe Google News
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!