Ce sport face copilul tău?

De Unica.ro, pe

Copiii care nu practică niciun sport în copilărie nu vor fi atraşi de activitatea fizică nici când vor fi adulţi!

Încă din primul an de viaţă copilul învaţă să facă primii paşi,apoi treptat ajunge să zburde fericit în preajma ta. Ajută-l să-şi dezvolte în continuare abilităţile fizice prin intermediul sportului!

Toţi copiii învaţă să meargă şi să alerge, dar dacă părinţii îi încurajează încă din primii ani de viaţă să facă sport, atunci copiii vor ajunge să meargă cu mai multă graţie, vor alerga mult mai repede şi vor sări mult mai sus. Sportul înseamnă mai mult decât o simplă activitate fizică, iar dacă este prezentat copilului într-o  formă pozitivă, acesta se poate transforma într-o activitate preferată pentru el.

Între 3-6 ani predomină jocul

Până la 6 ani copilul se află la vârsta jocului. Corpul lui nu este încă pregătit pentru a suporta exerciţiile fizice riguroase ale unui sport de performanţă. Aceasta nu înseamnă însă că nu va putea practica exerciţii elementare (cele mai indicate până la această etapă de vârstă sunt înotul şi echitaţia). Totuşi, activitatea fizică în această perioadă trebuie să fie dominată de joc, copilul învăţând să-şi dezvolte următoarele abilităţi:

â–º agilitatea
â–º îndemânarea
â–º echilibrul
â–º forţa
â–º spiritul de echipă
â–º loialitatea faţă de toţi membrii grupului (copiii din parc).

Avantajele sportului pentru sănătatea copilului

Începând cu vârsta de 6 ani copilul poate practica orice tip de sport, în funcţie de preferinţe şi abilităţile sale. Beneficiile fizice şi psihice, pe care i le oferă sportul în dezvoltarea sa sunt sunt multiple.

1 Beneficiile fizice ale sportului:

â–º Îi sporesc rezistenţa organismului împotriva bolilor cardiovasculare.
â–º Îi îmbunătăţesc rezistenţa şi forţa musculară, prevenind leziunile musculare.
â–º Îi cresc flexibiltatea: copilul va fi mai agil şi mai rapid în mişcări.
â–º Îl ajută să-şi cunoască propriul corp.
â–º Îl ajută să-şi dezvolte mai bine şi mai repede capacităţile de coordonare.

2 Beneficiile psihice ale sportului:

â–º Îl ajută să câştige încrederea în sine. Dacă a rezistat rigorilor unui sport înseamnă că va fi capabil să înfrunte şi alte probleme de o mai mare dificultate.
â–º Îi îmbunătăţeşte imaginea în ochii celorlalţi copii: prietenii îl vor invita să participe la jocurile lor, profesorii îl vor felicita pentru rezultate, iar părinţii se vor mândri cu el.
â–º Îl determină să se simtă mai independent şi capabil să ia propriile decizii.

Sportul, izvor de sănătate!

Studii recente efectuate la Universitatea din Toronto au arătat că un copil care face mai multă mişcare (aleargă, înoată, joacă fotbal, tenis sau baschet) este mai sănătos decât un altul care nu face mişcare (se uită la televizor sau se joacă pe calculator). Părinţii sunt principalii responsabili care trebuie să-şi educe copilul în spiritul practicării sportului, oferindu-i alternative pentru activităţile sedentare.

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!