Inedit: 10 mituri despre dietă

De Libertatea pentru femei, pe

Când vine vorba de modalităţi de slăbire, mulţi experţi se arată! Şi nu de puţine ori circulă informaţii referitoare la diete, care nu sunt explicate sau verificate. Nutriţionistul Şerban Damian îţi dezvăluie adevărul despre cele mai cunoscute 10 mituri în menţinerea siluetei.
 

1 RÂSUL ÎNGRAŞĂ

Acesta este un mit care a apărut probabil în urma constatării că oamenii mai graşi sunt uneori mai amuzanţi şi mai veseli decât restul lumii. Dar râsul nu are cum să îngraşe. Nu există nicio legătură. Aş putea spune că, din contră, atunci când râzi, contracţi câţiva muşchi, deci consumi energie.

2 SOMNUL ÎNGRAŞĂ

Somnul este o necesitate fiziologică. Privarea de somn conduce la deteriorarea structurilor nervoase şi, în cele din urmă, la deces. Somnul nu are nicio legătură cu îngrăşarea. În timpul somnului, organismul funcţionează la un nivel energetic bazal.

3 FUMATUL SLĂBEŞTE

Nicotina şi alte substanţe din fumul de ţigară au un oarecare efect asupra apetitului, însă nu se poate afirma că fumatul slăbeşte. Unii oameni se îngraşă după ce se lasă de fumat pentru că mănâncă mai mult, pentru a compensa lipsa ţigărilor.

4 OBOSEALA ÎNGRAŞĂ

Oboseala îngraşă doar dacă încerci să o combaţi, mâncând în exces. Unii oameni simt nevoia să consume alimente dulci sau cu o concentraţie energetică mai mare atunci când sunt obosiţi, pentru că în acest fel capătă pentru scurt timp o senzaţie de energizare.

5 CEAIUL SLĂBEŞTE

Există ceaiuri cu proprietăţi diuretice, însă acestea nu conduc la o slăbire reală, ci doar la eliminarea apei din organism.

6 APA SLĂBEŞTE

Apa nu slăbeşte şi nu îngraşă. Menţinerea nivelului optim de apă este absolut necesară pentru buna funcţionare a organismului. Nici prin deshidratare şi nici prin aport crescut de apă nu se poate influenţa procesul de scădere în greutate (vorbim despre eliminarea grăsimii).

7 PÂINEA ÎNGRAŞĂ

Pâinea este un aliment bogat în energie, de aceea un consum exagerat şi neraportat la necesităţi poate favoriza acumularea de kilograme. Totuşi, dacă este consumată cu moderaţie, pâinea este un aliment util şi hrănitor.

8 MÂNCATUL SEARA ÎNGRAŞĂ

Doar dacă vorbim de o cină foarte bogată, care eventual este singura masă din zi. Cei mai mulţi oameni din zilele noastre se îngraşă în acest fel. Este de preferat să fragmentăm aportul energetic în mai multe mese de-a lungul unei zile.

9 VEGETARIENII SLĂBESC MAI REPEDE ŞI ÎŞI MENŢIN GREUTATEA

Nu este o regulă. Te poţi îngrăşa foarte bine şi cu o dietă vegetariană, poate chiar mai uşor, ţinând cont că aportul de proteine este mai dificil. Ceea ce contează este aportulenergetic total, raportat la necesităţi. Dacă acest aport este excesiv, persoana va acumula kilograme de grăsime.

10 DACĂ CONSUMI DULCIURI ÎN PRIMA PARTE A ZILEI ÎŢI PĂSTREZI SILUETA

Ai mai multe şanse, pentru că îţi rămâne o jumătate de zi pentru a „arde” energia adusă din dulciuri prin efort fizic. Totuşi, dacă aportul caloric este mare per total în decursul unei zile, nu mai contează aşa mult când sunt consumate dulciurile.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!