Ce să bei dacă eşti la dietă

De Erika Chivu, pe

Multe femei care vor să scape de kilogramele în plus sunt foarte atente la ceea ce mănâncă, dar uită că şi băuturile pot contribui atât la slăbit, cât şi la îngrăşat.

Webmd. com anunţă că o cincime din caloriile pe care le consumă un american provin din băuturi. Nu putem decât să bănuim că la fel stau lucrurile şi la noi.

Băutura cu care îţi potoleşti setea sau îţi „omori” timpul te poate ajuta să-ţi îmbunătăţeşti metabolismul şi să scapi de foame sau, din contră, poate contribui la îngrăşare.


Sucurile carbogazoase au foarte mulţi fani şi se crede că ele contribuie din plin la epidemia mondială de obezitate. O singură băutură are sute de calorii goale, care nu aduc niciun beneficiu corpului. Ce se întâmplă dacă treci la băuturi light? Teoretic, acestea ar preveni îngrăşarea. Dar nu există nicio dovadă că te-ar putea ajuta să slăbeşti. Mai mult, îndulcitorii folosiţi sunt bănuiţi că ar provoca tumori maligne.

Dacă vrei să scapi de sucuri înlocuieşte-le, pur şi simplu, cu apă. Ştim că este uşor de zis şi greu de făcut, dar ţine minte că apa are multe beneficii. În primul rând nu are nicio calorie. Apoi, apa băută în timpul mesei cu înghiţituri mici te ajută să te saturi mai repede şi previne constipaţia. Ca să nu mai spunem că un pahar cu apă rece are darul de a-ţi tăia pofta de dulciuri.

Dacă te gândeşti să înlocuieşti sucul cumpărat cu sucul de fructe făcut în casă, iarăşi silueta este în pericol. Sucul de fructe este şi el bogat în calorii, ca tot ce e dulce. În plus, când storci fructul păstrezi din el doar zahărul şi arunci fibrele, care sunt foarte benefice. Oricum, faţă de cola sucul de fructe are avantajul că e bogat în vitamine. O cale de mijloc ar fi să bei apă cu puţin suc de fructe, doar atât cât să aibă gust.

Nu-ţi place apa şi basta? Ce-ai zice de un suc de legume? E adevărat că şi de această dată ai renunţa la fibre, însă sucul de legume are mai puţine calorii decât cel de fructe şi este foarte sănătos.

O variantă bună este şi laptele, dar numai cel degresat, sau iaurtul de băut. Pe lângă faptul că îţi taie setea, acestea sunt bogate în nutrienţi. E drept că, faţă de apă, au şi ceva calorii. Calciul din lactate te ajută să-ţi păstrezi silueta. S-a constatat că lipsa de calciu contribuie la depunerea ţesutului adipos.

Ce faci dacă ai nevoie de o băutură care să-ţi dea energie? În niciun caz nu te bazezi pe energizante, care conţin, pe lângă, cofeină, şi multe zaharuri şi E-uri. Sunt la fel de bogate în calorii ca şi sucurile din comerţ.

Cea mai bună băutură energizantă este cafeaua neagră. Nu numai că e săracă în calorii, dar conţine şi mulţi antioxidanţi. Unde mai pui că te ajută să te concentrezi şi îţi taie foamea. Totuşi, cafeaua trebuie să fie neagră. Îi poţi adăuga o linguriţă de zahar sau miere şi atât. O singură cafea cu ciocolată, frişcă sau diverse creme poate să conţină câteva sute de calorii.

Dacă nu te înţelegi deloc cu simpla cafea neagră, încearcă cu încredere ceaiul verde. Îţi dă energie şi te ajută la concentrare ca şi cafeaua, dar conţine şi mulţi antioxidanţi. Fitochimicalele din ceaiul verde se pare că ajută şi la slăbire, pentru că ard ţesutul adipos. Pentru asta trebuie să bei ceai verde în mod regulat.

De la alcool ar trebui să te cam abţii. Un pahar de vin roşu la câteva zile n-o să te îngraşe, dar condiţia e să nu exagerezi. Ca să mai scapi de calorii, amestecă vinul cu apă minerală sau plată.

Cocktail-urile sau lichiorul
sunt interzise în orice cură de slăbire pentru că aduc calorii goale, pe care corpul trebuie să le consume imediat, deci tot ce mănânci atunci se „depune” foarte uşor.

Şi berea, chiar dacă este sănătoasă în comparaţie cu alte băuturi, conţine foarte multe calorii, deci ar trebui să te abţii.

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro