Alimentaţie: De ce trebuie să consumi mai multe fibre

De Erika Chivu pe

Dacă ai dieta tipică a unui om modern, probabil consumi maxim 10 grame de fibre pe zi, când necesarul zilnic este de minim 20 de grame. Vezi de ce este neapărat să ai o dietă mai bogată în fibre.

Ce sunt de fapt fibrele alimentare?

Probabil că auzi foarte des despre fibre, dar ştii ce sunt ele de fapt?
Fibrele sunt substanţe vegetale – se găsesc în fructe, legume, cereale – pe care corpul uman nu le poate digera şi nu le poate absorbi. Ele trec rapid şi aproape nemodificate prin sistemul digestiv, ceea ce este un lucru bun pentru că dau volum scaunului, care astfel e eliminat mai uşor şi mai repede, împreună cu toxinele care rămân după digestia anumitor alimente. Vezi şi ce spune aspectul scaunului despre sănătatea ta!

De ce sunt atât de importante fibrele alimentare

Dacă nu consumi fibre suficiente, vei avea de a face cu constipaţia – scaune neregulate, greu de eliminat, etc. De asemenea, lipsa fibrelor din alimentaţie măreşte riscul de cancer la colon, fiindcă acesta nu este „curăţat” cum se cuvine.
De asemenea, fibrele previn bolile cardiovasculare fiindcă reduc colesterolul şi tensiunea arterială, ţin sub control glicemia şi scad inflamaţiile din organism. O cantitate suficientă de fibre te poate ajuta mult în cura de slăbire fiindcă acestea se umflă în intestine şi îţi dau senzaţia de saţietate.

Fibrele solubile sau insolubile?

Fibrele solubile se dizolvă în apă şi crează un fel de gel. Acestea contribuie la scăderea colesterolului şi glicemiei. Fibrele insolubile absorb apa, se umflă în intestine şi măresc volumul scaunului, care se elimină mai rapid.
Fibrele solubile se găsesc în ovăz, mazăre, orez brun, fasole, mere şi citrice. Fibrele insolubile se găsesc în grâu, secară, varză, morcovi şi nuci.
Ambele tipuri sunt la fel de importante, deci trebuie să consumi alimente din ambele categorii.

Cum îţi asiguri necesarul de fibre în fiecare zi

Începe-ţi ziua cu trei linguri de tărâţe de ovăz, care conţin aproximativ 5 grame de fibre. Le poţi „înmuia” într-un iaurt mic.
La gustare, mănâncă două mere mici, care conţin aproximativ 3 grame de fibre fiecare. La prânz sau cină, serveşte o porţie de fasole – 15 grame de fibre – sau o porţie de mazăre – 12 grame de fibre – cu două felii de pâine integrală – 6 grame de fibre.
Foto: Thinkstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro