Copii bătrâni la concursurile de frumuseţe

De Erika Chivu pe

Deşi controversate, concursurile de frumuseţe pentru copii reprezintă o afacere înfloritoare în SUA. Mii de fetiţe defilează pe scenă machiate şi coafate ca nişte femei în toată firea.

La cinci ani, Caitlin Snell din SUA, a câştigat premii la 19 concursuri naţionale de frumuseţe. Avea doi ani când a participat la primul concurs şi a fost aleasă regină. La şcoală, acasă şi pe stradă arată ca orice copil de vârsta ei. Pe scenă, pare o femeie în miniatură: machiaj bogat, coafură sofisticată, bijuterii, haine şi atitudine specifice concurentelor la miss. Pare un adult cu trup firav de copil.

Ca ea sunt multe fetiţe, dar şi băieţi, care la patru – cinci ani cutreieră Statele Unite pentru a ajunge la cât mai multe concursuri de frumuseţe. Cele 5000 de astfel de evenimente care au loc anual nu duc lipsă de concurenţi, în ciuda ONG-urilor care îi acuză pe părinţi de exploatarea minorilor.

Copiii sunt forţaţi să se comporte ca nişte adulţi, spun activiştii, sunt expuşi adesea în costume de baie în faţa unei săli în care se poate strecura oricine, inclusiv pedofili. În plus, pielea le este încărcată cu un machiaj prea greu chiar şi pentru adulţi, iar copilăria trece pe lângă ei fără să se poată bucura de ea.

Chiar dacă le place, cei mici nu hotărăsc singuri să participe la concursuri, ci sunt influenţaţi de părinţi.

Psihologii le dau dreptate. Chiar dacă concursurile nu le ocupă tot timpul, micuţele miss învaţă din această experienţă că aspectul fizic este mai important decât orice şi că frumuseţea îţi garantează succesul în viaţă, lecţii nu tocmai potrivite pentru cei mici. Psihologii pediatri, sociologii şi o bună parte din părinţi sunt de acord: concursurile de frumuseţe nu reprezintă un mediu potrivit pentru copii.

De cealaltă parte se află organizatorii şi părinţii concurenţilor, care nu văd nimic rău într-o scenă plină cu fetiţe de patru – cini ani machiate şi în costum de baie. Ei se bazează în primul rând pe bucuria copiilor care se declară încântaţi de aplauzele unei săli întregi, frumuseţea rochiţelor, a coafurilor şi bijuteriilor. Mulţi părinţi susţin că cei mici îşi înving timiditatea şi îşi fac prieteni prin intermediul concursurilor.  
 
De asemenea, părinţii mai spun că celor mici nu le displace viaţa de adult. La şapte ani, Holly merge la coafor, îşi vopseşte părul, se epilează şi foloseşte autobronzant. Karmen, în schimb, poartă dinţi falşi la fiecare concurs ca să aibă un zâmbet mai frumos. Paige merge la spa şi face tratamente cu caviar pentru păr. Totul pentru ca fetiţele să poată străluci pe scenă.

Primul concurs de frumuseţe pentru copii a avut loc în SUA în 1961, într-un parc de distracţii, fiind menit să atragă clienţii. De atunci, aceste concursuri au devenit o afacere de milioane de dolari, care continuă să crească, în ciuda controverselor. Din când în când, filme ca „Little Miss Sunshine” sau emisiuni ca „Toddlers and Tiaras” le aduc în atenţia publicului pe micuţele miss.

Afacerea a trecut printr-o criză în 1996 când JonBenet Ramsey de şase ani, una din concurentele la miss, a fost găsită strangulată în pivniţa casei sale. Deşi nu s-a descoperit criminalul, presa a dat vina pe mamă care ar fi abuzat-o pe fetiţă. Ceilalţi părinţi implicaţi în concursurile de miss s-au speriat şi şi-au retras copiii, temându-se că asasinul ar fi fost un pedofil care a văzut-o pe scena.

De atunci, spiritele s-au calmat, iar concursurile de frumuseţe sunt din nou la mare preţ printre părinţii şi copiii dornici de atenţie. Şi probabil că afacerea va continua să înflorească, în ciuda controverselor care o înconjoară. Ce pare ai despre concursurile de frumuseţe pentru copii? Ţi-ai lăsa copilul să defileze pe o scenă îmbrăcat şi machiat ca un adult?

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro