Ingrediente: 1,5 l bere, 350 g şuncă, 1 cartof, 5 ridichi, 4 ouă, 1 castravete, o legătură de ceapă verde, o lingură de muştar, două linguri smântână, sucul unei jumătăţi de lămâie, o legătură de mărar.
Preparare: se lasă berea deschisă (ca să se ducă acidul), ouăle se fierb tari. Albuşurile se toacă mărunt, iar gălbenuşurile se trec prin sită şi apoi se freacă bine cu muştarul, smântâna şi sarea. Se amestecă bine şi când s-a obţinut o pastă groasă, se toarnă încet berea. Se adaugă ridichile tăiate felii şi castravetele felioare, şunca şi cartoful fiert, tăiate cubuleţe, şi legătura de ceapă verde, tocată mărunt. Se amestecă, se potriveşte gustul cu suc de lămâie şi se dă la frigider pentru două ore. Se serveşte cât mai rece, cu mult mărar deasupra şi piper.
Ciorbă de lobodă
Ingrediente: 6-8 legături de lobodă, 3 legături de ceapă verde, câteva fire de usturoi verde, un pumn de orez, două legături leuştean, sare, două gălbenuşuri, 4 linguri smântână, 1 litru de borş.
Preparare: se spală bine verdeţurile. Se toacă usturoiul şi ceapa şi se pun la fiert în 1,5 l de apă. După 15 minute se adaugă loboda tăiată mărunt, după alte 15 minute se adaugă orezul şi se dă într-un clocot, după care se toarnă borşul şi se mai fierbe zeama încă 15 minute. La sfârşit se adaugă leuşteanul tocat, se mai dă într-un clocot şi se stinge focul. Se bat gălbenuşurile, se adaugă sarea şi smântâna şi se amestecă bine, turnând deasupra 2 -3 polonice de zeamă, amestecând continuu.