De ce lipsesc din farmacii anumite medicamente pentru viroză și gripă. Explicația lui Alexandru Rafila

De Raluca Vițu, pe Ultimul update Miercuri, 11 ianuarie 2023, 10:43

În cursul zilei de luni, 9 ianuarie, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a participat la o ședință pe tema lipsei anumitor medicamente pentru viroză și gripă.

Ne aflăm în plin sezon viral, cazurile de gripă se înmulțesc, iar stocurile de antivirale și antitermice scad.

De ce lipsesc din farmacii anumite medicamente pentru viroză și gripă. Ce antivirale alternative există

Potrivit Ministerului Sănătății, există probleme privind furnizarea unor medicamentelor precum penicilina, amoxicilina și a unor combinații ale amoxicilinei.

Ministerul Sănătății a publicat o listă cu antivirale alternative pentru tratarea gripei, pe lângă Teraflu. Este vorba despre Ebilfumim și Segosana. Acestea conțin oseltamivir, dar și ele se găsesc greu, notează observatornews.ro.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a explicat că problema este creșterea consumului medicamentelor destinate tratării gripei și virozei.

Ce spune Alexandru Rafila

„Dânşii (producătorii – n.r.) ne-au asigurat de disponibilitate, dar şi de faptul că în această perioadă transmit către firmele de distribuţie toate cantităţile de medicamente care sunt solicitare, încât să nu existe lipsa acestor categorii de medicamente din farmacii şi bineînţeles şi la unităţile sanitare, pentru că tratamentul pacienţilor în spitalele care tratează pacienţi cu patologie virală sau infecţioasă respiratorie este esenţial ca să poată să furnizeze aceste medicamente pacienţilor internaţi.

Citeşte şi: Tulpina Kraken a COVID-19 a ajuns în România. Ce simptome au cei infectați cu noua tulpină

O anumită întârziere în apariţia pe piaţă este din cauza livrărilor întârziate din China

Problema legată de o anumită discontinuitate care nu este generată decât de o creştere exponenţială, dacă se poate spune aşa, a consumului pe de o parte şi de întârzieri importante în livrarea materiei prime din China şi mai mulţi producători au menţionat exact aceeaşi situaţie similară, este legată de unele peniciline şi de penicilină cu administrare orală sau în mai mică măsură, dar sunt şi acolo probleme legate de amoxicilină sau de combinaţii ale amoxicilinei, speră să o poată rezolva până la sfârşitul acestei luni.

Dar o anumită întârziere în apariţia pe piaţă este din cauza livrărilor întârziate din China care în contextul actual pandemic a îngreunat foarte mult livrările de materie primă”, a afirmat ministrul Alexandru Rafila, într-o declaraţie de presă, potrivit sursei amintite anterior.

Foto – Hepta

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Urmărește-ne pe Google News
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!