Un gel de mâini toxic este vândut în magazine

De Unica.ro, pe Ultimul update Vineri, 14 august 2020, 13:53
Directorul general ANPC atrage atenția că un gel pentru curățarea mâinilor este vândut în magazine deși conține substanțe toxice.

Gelul de mâini conține metanol (valoare măsurată: 11,6 %), un alcool extrem de toxic, care afectează sistemul nervos central și ochii, atenționează Paul Anghel, directorul general al Direcţiei Control şi Supraveghere Piaţă şi Armonizare Europeană ANPC.

Citește online gratuit numărul de august al revistei Unica

Produsul este fabricat în Turcia, iar consumatorii nu sunt avertizați în niciun fel de pericolul la care sunt supuși.

gel de maini toxic

„Utilizatorii nu au nicio informație cu privire la toxicitatea și la inflamabilitatea produsului. Ambalajul nu este prevăzut cu sistem de închidere de siguranță pentru copii. Ingestia sau contactul cu metanolul poate duce la orbire și la deces. Produsul nu respectă regulamentele privind produsele biocide și regulamentele privind clasificarea, etichetarea și ambalarea (CLP)”, se arată în alerta RADEX.

Metanolul (alcoolul metilic), alcoolul cu cea mai simplă structură chimică, este foarte toxic. Acesta poate ajunge în corpul uman pe mai multe căi, precum inhalare, ingestie, contact cu pielea sau cu ochii. Consumul de 10 ml soluţie 40% metanol poate conduce la orbire, iar doza minimă letală este de aproximativ 30 ml soluţie 40 %.

Ingestia de metanol produce simptome neurologice, oculare, digestice, renale și respiratorii. Printre acestea se numără dureri abdominale, vertij, vedere încețoșată, greață, hemoragii abdominale. În caz de expunere accidentală, este recomandată îndepărtarea imediată de sursa de expunere şi prezentarea de urgenţă la medic.

Sursă foto: ec.europa.eu, shutterstock.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Urmărește-ne pe Google News
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!