Trei fetițe s-au înecat într-un lac din județul Iași. Cum s-a produs tragedia

De Unica.ro, pe Ultimul update Marți, 23 iunie 2020, 16:23
Trei fetițe s-au înecat în lacul de acumulare Pârcovaci, din județul Iași. Este vorba despre două surori de 6 şi 7 ani şi de o vecină de-a lor, în vârstă de 10 ani.

Un apel primit la 112 anunţa că mai mulţi copii au căzut în apele barajului Pârcovaci, de pe raza orașului Hârlău, din județul Iași. Se pare că persoana care a apelat numărul de urgență era administratorul barajului, care a observat trupul uneia dintre fetițe, precum și alte încălțări pe mal. La fața locului s-au deplasat echipaje ale Serviciului Judeţean de Ambulanţă şi SMURD, precum și scafandri din cadrul ISU.

Citește online gratuit numărul de iunie al revistei Unica

„Am fost chemați să intervenim în jurul orei 14.15, de aceea opt cadre au intervenit cu o barcă de căutare și salvare. Au fost găsite într-o primă fază două persoane de sex feminin cu vârstele de 6 și 7 ani, iar după efectuarea manevrelor de resuscitare s-a declarat, din păcate, decesul”, a declarat pentru Libertatea Gabriel Covăsneanu, purtător de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Iași.

După trei ore de căutări a fost găsită și fata de 10 ani: ”Căutările au continuat și în jurul orei 17.00 a fost găsită și cea de-a treia persoană de sex feminin, în vârstă de 10 ani, care și ea, din păcate, nu a răspuns manevrelor de resuscitare”, a adăugat oficialul. Trupurile fetițelor au fost preluate de Institutul de Medicină Legală pentru efectuarea necropsiilor.

Cauza principală a tragediei este încă verificată de anchetatori, dar se pare că totul a fost un accident. Una dintre fete ar fi alunecat pe dalele pline de mâzgă ale barajului, a doua ar fi sărit în ajutor şi a alunecat şi ea, la fel întâmplându-se şi cu cea de-a treia. Poliția ieșeană a deschis un dosar penal pentru ucidere din culpă și se efectuează cercetări suplimentare.

Martorii spun că cele trei copile, Ioana, Sânziana și Petruța, n-au plecat la scăldat, ci s-au dus la joacă pe taluzul de beton al barajului. Se pare că acestea fuseseră la biserică înainte să se întâmple tragedia.


Primarul localității Hârlău, Gheorghiță Curcă, a declarat că zona în care au intrat fetele în apă. spre capătul lacului, unde începe barajul, este una unde sunt amplasate dale de beton ce pot fi alunecoase. Chiar dacă apa crește treptat de la mal, ajunge să fie foarte adâncă, mai ales după ploile din ultima perioadă.

„Sunt familii bune, nu e nimic de reproșat în general, doar că acum nu au fost suficient de atenți, deși au văzut că se îndepărtează copiii de casă, din ce am înțeles. Toată ziua de astăzi a fost întunecat, nu a fost o zi însorită, a fost ploaie. Probabil au mers să se joace, să se plimbe, nu credem că au mers intenționat să intre în apă, vremea era rea. O să facem o campanie de informare la nivel local, dar acolo nu avem dreptul să intervenim, să îngrădim, fiindcă totul ține de Apele Române, noi nu avem competență. Voi vorbi cu ei despre asta”, a declarat primarul.

Acesta a mai precizat că în zonă scăldatul a fost întotdeauna interzis și că în ultimii ani nu au fost cazuri de înec.

Totuși, localnicii sunt revoltați și spun că măsurile de protecţie actuale sunt ineficiente, cu atât mai mult cu cât astfel de tragedii au mai avut loc şi în trecut. Aceștia cer pază în zona barajului.

”Luaţi mai în serios acest baraj. Nu se poate lăsa fără supraveghere. În fiecare an se întâmplă nenorociri, familii distruse. Câtă nepăsare din partea unora care au putere să facă ceva şi nu fac nimic. Trebuie să se întâmple nenorociri ca să vă treziţi la realitate”, este mesajul de revoltă al unei tinere din Hârlău, potrivit observatornews.ro.

Sursă foto: Shutterstock.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!