Streinu-Cercel propune izolarea tuturor batrânilor în spații speciale. Ce spun autoritățile

De Raluca Vițu, pe Ultimul update Marți, 21 aprilie 2020, 10:55

Adrian Streinu Cercel, directorul Institutului “Matei Balș” a propus un proiect ce presupune izolarea la domiciliu a persoanelor de peste 65 de ani pentru trei luni de acum înainte și chiar despărțirea obligatorie a bătrânilor de familiile lor.

Proiectul, intitulat “Programul “VACANŢA MARE” de prevenire a îmbolnăvirilor cu SARS-CoV-2/COVID 19”, conceput de Institutul Naţional de Boli Infecţioase “Matei Balş” şi primit de Mediafax, are, printre măsuri, separarea bătrânilor de familii pentru o perioadă de 3 luni şi izolarea totală în categoria de vârstă 40-65 de ani,  “în cazul activităţilor de serviciu neesenţiale pentru funcţionarea în caz de pandemie”.

În planului doctorului Cercel, grupele de risc sunt următoarele: persoanele din grupa de vârstă de peste 65 de ani; persoanele din grupa de vârstă 40-65 de ani; persoanele cu vârstă sub 40 de ani; persoanele cu boli cronice, indiferent de vârstă.

Potrivit proiectului, susţinerea vârstnicilor ar urma să fie efectuată fie de rudele directe, indirecte fie de autorităţi şi cu ajutorul ONG-urilor, iar monitorizarea, realizată de poliţia locală şi autorităţile locale

Citeşte şi: Primul caz de transmitere a coronavirusului de la pacienți morți la cei vii. Persoana infectată a murit

Planul lui Streinu-Cercel a generat reacții negative în rândul opiniei publice, este respins categoric de către Guvern, care se dezice de astfel de idei și susține că nu au fost luate în discuție.

„Am văzut multe site-uri spunând că ar fi fost varianta mea în care persoane peste 65 de ani, că au fost afectate de COVID sau nu, vor fi duse în spații. Nu. Ne gândim ca în următoarea perioadă să vedem, în funcție de saturarea spitalelor de suport, ca cei asimptomatici sau cu simptome ușoare să poată trece în niște zone tampon, ca să nu afecteze sau să nu infecteze persoanele aflate la domiciliul sau persoanele peste 65 de ani, sau o parte dintre aceștia pot să nu aibă locuințe și atunci, până la un prim test negativ, vor fi aduse în anumite spații tampon”, a declarat Nelu Tătaru, potrivit digi24.ro.

De asemenea, Grupul de Comunicare Strategică a precizat că nu ia în considerare acest proiect.

„În privința deciziilor referitoare la relaxarea măsurilor de restricție, se va ține cont de nevoia aplicării acestora tuturor categoriilor de cetățeni. Astfel, va fi avută în vedere implementarea acelor soluții prin care să beneficieze de aceste măsuri toate categoriile de persoane, în condiții de siguranță sanitară, fără a impune restricții suplimentare anumitor categorii de persoane”, se arată într-un comunicat al GCS.

sursa foto – 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!