România, scenariu 3 în lupta cu noul coronavirus. Ce măsuri se vor lua

De Unica.ro, pe Ultimul update Duminică, 15 martie 2020, 12:09
România a trecut pragul scenariului 3 de răspândire a COVID-19, după ce cazurile de infectare au ajuns la numărul 123. 

Autoritățile au pregătit o strategie de luptă pentru a împiedica răspândirea coronavirusului în rândul populației și au realizat 4 scenarii, cu măsuri tot mai restrictive. În acest moment, România se află la scenariul 3, după ce bilanțul persoanelor infectate a ajuns la 123.

Coronavirus: Scenariul 1

Scenariul 1 înseamnă o răspândire de la 1 la 25 de persoane, ce poate și ținută sub control ușor, atâta vreme cât erau respectate normele de carantină și bolanvii erau identificați imediat. În România, primul caz de infectare cu coronavirus a fost confirmat în data de 26 februarie. De atunci, Guvernul țării noastre a impus măsuri de restricționare a traficului din zonele roșii, cum ar fi nordul Italiei, Iran şi Coreea de Sud. Oamenii care se întorceau de acolo erau obligați să stea în autoizolare la domiciliu sau să meargă în centrele de carantină. Tot în scenariu 1 s-a hotărât suspendarea cursurile în instituțiile de învățământ, potrivit Libertatea.ro.

Coronavirus: Scenariul 2

În România, al 26-lea caz de coronavirus s-a înregistrat în data de 11 martie. Odată cu trecerea în scenariul 2, școlile s-au închis, s-a decis interzicerea evenimentelor publice cu o prezență mai mare de 100 de persoane, sistarea exporturilor de medicamente, a activităților teatrelor, muzeelor și a altor instituții de stat, precum și decalarea programului angajaților, atât din sistemul public, cât și cel privat, pentru a evita aglomerația. Unele companii au luat măsuri imediate și au dispus un program de lucru de acasă pentru salariați.

Controalele la granițele României s-au înăsprit, în contextul în care multe persoane încearcă să intre în țară păcălind autoritățile cu privire la țara din care sosesc. Cele care ascund faptul că se întorc din zone de risc pot fi amendate cu 4.000 de euro.

Citește și: Ce a pățit tânăra cu coronavirus care s-a plimbat prin oraș fără să se autoizoleze

Anchetele epidemiologice au devenit mai extinse, pentru a se identifica toate persoanele cu care un infectat ar fi intrat în contact. Spitalele au deschis secţii dedicate pentru coronavirus, iar intervenţiile chirurgicale au fost limitate la cele absolut necesare sau pentru boli cronice, astfel încât să fie eliberate resurse. Multe spitale au luat măsuri interne pentru limitarea fluxurilor de pacienţi.

Coronavirus: Scenariul 3

Scenariul 3 începe atunci când numărul persoanelor infectate trece de 100 și rămâne valabil până la 2.001 de cazuri. În această situație mai mulți medici vor fi chemați de acasă, se vor suplimenta zonele dedicate bolnavilor de COVID-19, 10% din paturile de terapie intensivă vor fi păstrate în permanenţă pentru cei infectaţi. Se va trece la trierea cazurilor în spitale, în funcție de gravitate.  Vor fi luate şi măsuri mai restrictive privind mobilitatea persoanelor în zonele de focar şi în centrele urbane, însă autorităţile vor să ţină secrete aceste pregătiri pentru a nu se repeta situația din Italia, de migrare în masă.

Citește și: Exclusiv. Drama românilor izolați în Italia: “Suntem ca în pușcărie!”

„Facem precizarea că o parte din măsurile prevăzute pentru scenariul 3 au fost deja adoptate de autorități, iar la acest moment nu avem confirmarea faptului că există o transmitere susținută pe scară largă a noului coronavirus”, a transmis DSP.

Coronavirus: Scenariul 4

Scenariul 4 se va activa atunci când numărul bolnavilor va depăși 2.001 persoane. La acest nivel se așteaptă închiderea granițelor României, intrarea unor zone în carantină strictă, ceea ce înseamnă limitarea libertăţii de mişcare în public, izolarea forţată la domiciliu şi a persoanelor neinfectate, interzicerea adunărilor de persoane şi sub 100 de participanţi, închiderea unităţilor comerciale cu alt specific decât cel alimentar sau medical.

Sursă foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!