Record de poluare înregistrat în București

De Oana Savin, pe
Bucureștiul continuă să se lupte cu poluarea, deși întreața țară se află în carantină din cauza Covid-19. Joi noapte în Capitală s-au înregistrat valori uriașe de poluare, potrivit informațiilor furnizate de rețeaua națională.

În cazul particulelor mari de praf au existat depășiri cu peste 1200% ale limitelor maxime admise, notează Știrile ProTV.

Pe Calea Victoriei, Rețeaua Națională de Monitorizare a Calității Aerului a înregistrat un maxim al indicelui la ora 23:00. Valoarea era de două ori mai mare decât limita admisă. Astfel, cantitatea de particule mari de praf, PM 10, a înregistrat depășiri de 1289%.

Pe de altă parte, datele oferite de o asociație care monitorizează independent de stat calitatea aerului arată o cu totul altă situație. Datele furnizate de această organizație, cantitatea de PM10 admisă era depășită cu 44%.

Valori alarmante au fost înregistrate și în zona Lacul Morii și Mihai Bravu.

Din ce am înțeles în zona Lacul Morii unde au fost 600 micrograme PM 10, ceea ce e o cifra foarte mare. În zona aceea e și un șantier aproape de stația națională. Mai sunt senzori de la alte rețele independente, arată valori ok nu arată depășiri, pe o altă rețea au fost valori cam până la 250 de micrograme. Rețeaua airly au fost între 50 și 60 de micrograme”, a afirmat managerul Airly România, Alexandru Rădulescu.

Acesta susține că s-au înregistrat aceste valori din cauza unui flux de vânt care vine din zone aride, precum Sahara.

Cred că depășirea cea mai mare este o combinție între această poluare cu norul de praf care va mai continua până luni din ce înțeleg și niște surse de poluare locală. Totodată nu sunt arederi în zonă pentru că acest senzor de la acea stație națională nu arată valori foarte mari de monoxid de carbon. Deci într-adevăr sunt niște particule de praf, cred este că este o combinație dintre local și praful ăsta care vine pe tot continentul”, a explicat Rădulescu.

Însă, Ministerul Mediului a anunțat, prin intermediul unei postări pe o rețea de socializare, că aceste creșteri sunt cauzate de prafurile de pe câmpurile din jurul Capitalei, ce au fost aduse de vânt.

Vântul a atins viteze de până la 50-58 de km pe oră, această circulație a aerului a fost una intensă a fost una predominant estică adică vântul a bătut din spre est spre vest existând posibilitatea în contextul acestei configurație atmosferice ca particule de praf din imediată apropiere a Capitalei să fie transportate în zona Bucureștiului”, a anunțat Gabriela Băncilă, șeful centrului national de prognoză, meteorologie ANM.

Sursă foto:

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!