Raed Arafat: „Dacă nu vrei să ți se măsoare temeperatura, nu te duce în spațiile publice închise”

De Raluca Vițu, pe Ultimul update Joi, 21 mai 2020, 16:45

Secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat, a reluat subiectul verificării temperaturii corporale la intrarea într-un spațiu public închis. Arafat a vorbit din nou despre importanța acestei măsuri după izbucnirea unui scandal la un centru comercial din București, unde un bărbat în vârstă care a refuzat termoscanarea a fost încătușat și sancționat de poliție.

„Măsurarea temperaturii la distanţă se practică în aeroporturi prin sisteme de scanare în masă, prin care se identifică persoanele cu febră după poza acestora. Mai multe ţări, inclusiv România, au astfel de sisteme la sosire şi în unele situaţii chiar şi la îmbarcare, ele fiind activate când există un risc asupra sănătăţii publice. Măsurarea individuală a temperaturii se face la intrarea în spaţiile cu risc de transmitere a virusului SARS-CoV-2 de către persoanele simptomatice sau asimptomatice către persoanele sănătoase. Aceasta se realizează de la o distanţă de câţiva centimetri, folosind termometre digitale. Astfel se poate identifica o persoană simptomatică, iar pentru a se proteja faţă de persoanele asimptomatice portul măştii este obligatoriu”, a scris Arafat, într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Citeşte şi: Raed Arafat: „Știm că circulă printre noi foarte mulți asimptomatici”

Arafat a adăugat că aceste măsuri sunt temporare și extrem de importante pentru sănătatea tuturor.

„Într-o societate unde există un risc de transmitere al unei boli și unde există persoane vulnerabile care pot chiar muri dacă se infectează cu virusul care cauzeaza boala respectivă, măsurile de prevenire și combatere trebuie respectate de toți membri societății pe durata existenței riscului respectiv. Astfel de măsuri nu sunt pe viață. Ele sunt necesare la acest moment acestea fiind inclusiv măsuri descurajatoare pentru cei care sunt dispusi să intre în spațiile închise fiind simptomatici pentru a-și rezolva problemele personale riscând viața altora.

Citește ediția de mai a revistei Unica. O găsești AICI. 

În concluzie, dacă nu vrei să ți se măsoare temperatura este, dreptul tau. Dar nu mai intri în spațiul respectiv pentru că este dreptul comunității și a angajaților care lucrează în spațiul respectiv să se protejeze”, a explicat Raed Arafat.

sursa foto – 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro