Lupta unui celebru jurnalist cu noul coronavirus: „Știu că e în plămânii mei, dar nu voi pierde în fața lui!”

De Raluca Vițu, pe Ultimul update Marți, 14 aprilie 2020, 12:15

Jurnalistul CNN Chris Cuomo, fratele guvernatorului statului New York, Andrew Cuomo, s-a infectat cu noul coronavirus și a povestit într-un clip momentele dificile prin care trece.

Chris Cuomo spune că lupta cu virusul ucigaș este una psihică, iar totți cei care trec prin experiența îmbolnăvirii trebuie să se folosească de voința proprie pentru a se vindeca.

„Secretul în lupta cu noul coronavirus nu are legătură cu o pastilă sau un sirop. Totul este legat de voința ta. Virusul ne vrea la pământ. Cu excepția câtorva norocoși, care nu au simptome foarte grave, cei mai mulți care îl iau trec prin stări inimaginabile”, a spus vedeta CNN.

Chris Cuomo a mărturisit că singurul mod prin care poți învinge lupta împotriva coronavirusului este să nu te lași îngenuncheat de durerea pe care ți-o provoacă. Iar sfatul unui prieten, medic, specialist în pneumologie l-a ajutat enorm în bătălia pe care o duce cu boala.

Citeşte şi: Cum se simte coronavirusul? Un medic român cu Covid-19 dezvăluie cum se manifesta boala

„Clasica abordare, că trebuie să stai în pat când te îmbolnăvești, sună bine, dar nu-ți face bine. Trebuie să te lupți cu acest virus, trebuie să faci și cel mai mic efort posibil să te lupți, credeți-mă, am trecut prin asta. Nu poți să rămâi acolo. Pentru că fiara nu rămâne la fel, se schimbă.

Chiar dacă febra scade, corpul te doare îngrozitor de rău, pentru că virusul nu vrea să te miști. Deloc. Doar așa poate ajunge în plămâni. Am simțit cum îmi strângea pieptul. Când am făcut radiografia, am văzut imediat cum s-a infiltrat în plămâni. Nu aveam de gând să fac show-ul în seara aceea, eram terminat. Transpirasem îngrozitor de mult. Și 12 ore mai târziu, eram în același loc, nu am închis un ochi. Eram speriat. Apoi am primit un telefon, de la prietenul unui prieten al unui prieten. Și acest doctor, specialist în pneumologie, m-a întreabat:

– Poți să te ridici?

– Da.

– Fă-o! Poți să-ți întinzi corpul?

– Of, Doamne!

– Fă-o! Poți să-ți ții respirația pentru 10 secunde?

– Sincer, nu cred.

– Fă-o!

Atunci mi-a zis: Am auzit că vrei să ții infecția departe de plămâni. E deja acolo, ți-am văzut radiografia. Și ai temeri justificate, dar ai o abordare greșită. Nu poți să aștepți să scapi de ea. Trebuie să lupți cu infecția, dar nu metaforic. Trebuie să faci lucrurile care te vor ajuta să scapi de acest virus. Trebuie să respiri adânc și când te doare. Poți să faci temperatură mare timp de cel puțin 10 zile. Trebuie să te înfofolești, să bei multă apă, să iei paracetamol. Și să lupți, să scazi febra cum poți. Durerea din piept te dărâmă. Virusul se bazează pe faptul că tu nu vei face nimic, pe indolența ta, vrea să stăm pasivi, pe spate, să nu facem nimic. Așa că răspunsul trebuie să fie că vom face tot ce putem”, i-a recomandat medical jurnalistului.

Iar Chris i-a urmat întocmai sfautrile: „Stau pe o parte, stau pe burtă, mă ridic, îmi fac exercițiile de respirație.  Știu că e în plămânii mei. Dar nu voi pierde în fața acestei chestii. Nu pot să le fac asta soției și copiilor mei și tuturor celor cărora le pasă de mine. Și nu mă duc  la spital pentru ceva ce pot să evit. Dacă-l pot evita. De aceea încerc să muncesc, să-mi fac treaba, e o motivație”.

sursa foto – Facebook

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!