De ce este periculos să porți eșarfă în loc de mască de protecție

De Unica.ro, pe Ultimul update Joi, 09 aprilie 2020, 14:47
În contextul epidemiei de #coronavirus, masca de protecție a devenit un accesoriu indispensabil atunci când ieșim din casă. Pentru că stocurile sunt limitate, oamenii s-au gândit să folosească drept barieră în calea virusului fulare sau eșarfe. Însă, pericolul de infectare este mai mare.

Profesorul Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, atrage atenția că nu putem folosi orice obiect vestimentar pe post de mască de protecție împotriva virsului COVID-19.

Ce mască de protecție să folosim

„Nu încurajez pe nimeni să-și acopere gura cu tot felul de fulare, baticuri sau alte lucruri de genul acesta, ci trebuie utilizată o mască textilă dintr-un material dens, care poate fi refolosită, adică să poată fi spălată și călcată. Nu trebuie să utilizăm obiecte vestimentare pe care nu le putem spăla, e chiar un pericol să folosim în mod repetat diverse obiecte pe care nu le putem curăța, de exemplu un fular de lână sau lucruri de genul acesta, pe care nu le poți spăla în fiecare zi”, a subliniat Alexandru Rafila pentru Digi24.

Citește și: Cum se dezinfectează corect măștile chirurgicale

Cum faci mască de protecție cu filtru hepa, din bumbac sau din hârtie

Alexandru Rafila: Dezinfectarea nu trebuie să devină o obsesie

De ce este periculos să porți eșarfă în loc de mască de protecție

De asemenea, Alexandru Rafila spune că dezinfectarea nu trebuie să devină o obsesie. În ceea ce privește măsurile de protecție împotriva #coronavirusului, acesta spune că spălarea frecventă cu apă și săpun este suficientă pentru a omorî virusul.

„Dacă ne spălăm bine cu apă și săpun este suficient. Apa și săpunul sunt mai eficiente decât alcoolul în cazul acestui virus, pentru că este un virus anvelopat, are un înveliș care este imediat distrus de săpun sau de detergent. Să ne ferim gura, nasul și ochii de contactul cu diverse secreții este cu totul altceva și trebuie să ne obișnuim să nu mai punem mâna să ne atingem fața decât atunci când suntem absolut siguri că suntem curați pe mâini, că ne-am spălat sau am utilizat înainte un antiseptic”, a explicat specialistul.

Acesta susține că nu trebuie să curățăm obsesiv toate suprafețele, ci doar cele cu care venim în contact și e probabil să fi fost contaminate cu diverse secreții. Nici în ceea ce privește încălțămintea nu trebuie să fim foarte îngrijorați dacă o dezinfectăm și o lăsăm la intrarea în casă.

„Nu trebuie să devină obsesiv, am observat la mulți, devine obsesivă această dezinfectare. Nu trebuie acum să începem să dezinfectăm toate ambalajele și absolut toate obiectele cu care venim în contact. Este suficient să spălăm mâinile după ce punem mâna pe diverse ambalaje”, a mai spus profesorul Rafila.

Sursă foto: Hepta.ro

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!