Previziune sumbră a medicului Rafila: „Vom avea mii de cazuri de coronavirus pe zi”

De Raluca Vițu, pe Ultimul update Miercuri, 25 martie 2020, 16:24

Președintele Societății de Microbiologie, doctorul Alexandru Rafila susține că odată cu creșterea capacității de testare, numărul infecțiilor cu coronavirus se va mări, până la finalul lunii aprilie fiind posibil să avem peste o mie de cazuri zilnic de COVID-19.

De asemenea, Rafila a spus, potrivit digi24.ro, că este nevoie de o procedură clară pentru personalul medical, pentru a evita infectarea medicilor.

„Odată cu mărirea capacității de testare va crește și numărul de cazuri. Cred că o să fie mai mult de 10.000 de cazuri chiar și cu aceste restricții. Important este dacă o să discutăm de sute de cazui zilnic sau de mii de cazuri noi zilnic. Probabil spre sfârștiul lunii aprilie se va ajunge la mii de cazuri zilnic”, a declarat Rafila.

Citeşte şi: Epidemia de coronavirus din România: Bilanțul persoanelor decedate

Potrivit medicului, situația de la Suceava, unde a izbucnit un focar de infecții cu coronavirus și zeci de medici au fost infectați, s-ar putea repeta și în alte unitătăți medicale.

„Situația de la Suceava care se va replica și în alte spitale mari. Trebuie să găsim soluții pentru că îngrijirea se face cu personal medical. Cred că trebuie să stabilim proceduri în care personalul medical asimptomatic să poată lucra în spital și eventual să fie cazați într-un hotel. Încă nu e implementată procedura. Personalul va fi împărțit în două trei echipe care nu se intersectează între ele și riscul de transmitere de la o echipă la alta scade. Un sistem 12/24 ore ar fi cel mai aplicabil”, a mai declarat Alexandru Rafila, potrivit sursei citate.

Citeşte şi: Video șocant! Cum stau bolnavii de Covid-19 pe podea într-un spital din Madrid

Președintele Societății de Microbiologie este de părere că situația României este asemnătoare cu cea a Italiei sau Franței, unde cadrele medicale au fost afectate de COVID-19.

„Deja suntem în situația Italiei sau Franței ca proces. Noi avem acum aproape 1000 de persoane confirmate și 100 de persoane din rândul personalului medical. Și în Franța și în Italia 10% din personalul medical este infectat. La noi ciferele sunt mai mici pentru că suntem cu două sau trei săptămâni decalaj față de ei. Și acolo a fost personal medical care s-a îmbolnăvit încă de la început”, a completat Rafila.

sursa foto – 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!