Cine va putea intra în România fără să stea în carantină

De Unica.ro, pe
Legea carantinei și a izolării a intrat în vigoare astăzi, 21 iulie 2020. Potrivit acesteia nu toate persoanele care vin în România din state cu risc epidemiologic ridicat sunt obligate să stea în carantină. Mai mult, există și situații în care carantina poate fi suspendată temporar.

Autoritățile au hotărât cine va fi nevoit să stea în carantină la intrarea pe teritoriul României, în scopul prevenirii răspândirii bolii infectocontagioase, dar și cine va fi scutit de această măsură.

Citește online gratuit numărul de iulie al revistei Unica

Cine va putea intra în România fără să stea în carantină

Prin HOTĂRÂRE nr. 36 din 21.07.2020 privind constatarea pandemiei de COVID-19 și stabilirea unor măsuri necesar a fi aplicate pentru protecția populației, sunt exceptate de la măsura carantinei și a izolării următoarele categorii de persoane:

  • persoanele care vin în România din zonele/țările aflate pe lista țărilor/zonelor de risc epidemiologic ridicat dar care, înaintea sosirii în România au petrecut o perioadă consecutivă de minimum 14 zile într-una sau mai multe zone/țări pentru care nu este instituită această măsură;
  • conducătorii autovehiculelor care se deplasează în interesul desfășurării profesiei;
  • membri ai Parlamentului European, parlamentari şi personal aparţinând instituțiilor internaționale şi sistemului naţional de apărare, ordine publică şi securitate naţională, precum și reprezentanți ai României în organisme și organizații internaționale la care statul român este parte;
  • piloţii de aeronave şi personalul navigant, precum și mecanicii de locomotivă, personalul feroviar sau cel maritim și fluvial;
  • persoanele care intră în România pentru activităţi profesionale, dacă dovedesc raporturile contractuale;
  • elevii/studenţii, cetăţeni români sau cetăţeni cu domiciliul sau reşedinţa în afara României, care au de susţinut examene de admitere sau pentru finalizarea studiilor, 4 care încep studiile în unităţi/instituţii de învăţământ de pe teritoriul ţării ori se deplasează pentru activităţi legate de finalizarea/ organizarea începerii studiilor;
  • membrii delegațiilor sportive internaționale care participă la competiții sportive organizate pe teritoriul României, în condițiile legii, precum și membrii misiunilor diplomatice.

Citește și: Ludovic Orban, apel către români: Renunțați la turismul excesiv în această perioadă

Măsura carantinei poate fi suspendată temporar în “situații deosebite care vizează participarea la evenimente familiale legate de naștere, căsătorie sau deces, deplasări pentru intervenții/ tratamente medicale în cazuri care nu suportă amânare (ex: afecțiuni oncologice, insuficiență renală cronică – în program de hemodializă), preschimbare documente de identitate, părăsirea țării ș.a.”.

În decizia de suspendare se va menționa, în mod obligatoriu, intervalul de timp pentru care aceasta se aplică și măsurile de prevenire a răspândirii virusului SARS-CoV-2.

Sursă foto: 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Urmărește-ne pe Google News
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!