Cine este de vină pentru creșterea numărului de cazuri COVID-19? Reacția lui Raed Arafat

De Unica.ro, pe
În ultimele 24 de ore în România s-au înregistrat 555 de cazuri noi de COVID-19, un număr record de îmbolnăviri. Și numărul pacienților de la secțiile ATI a crescut la 237. Iată ce spune secretarul de stat în MAI, Raed Arafat, despre această situație. 

Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, este de părere că era normală o creștere a numărului zilnic de îmbolnăviri atâta vreme cât nu au fost respectate măsurile de combate a răspândirii virusul SARS-CoV-2. Acesta a spus că ”există semnale că este posibil să continue această creștere.”

Citește online gratuit numărul de iulie al revistei Unica

Cine este de vină pentru creșterea numărului de cazuri COVID-19?

Raed Arafat susține că la acest bilanț negru s-a ajuns pentru că lumea a ignorat regulile impuse de autorități: ”Luând măsuri de relaxare, trebuiau să fie respectate unele măsuri compensatorii. Măsurile compensatorii însemnau portul măștii, distanțarea, respectarea unor reguli în transportul public în comun, în zonele de turism și așa mai departe” a explicat Raed Arafat pentru A3.ro.

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență consideră că o influență negativă asupra acestui fapt au avut-o și campaniile care i-au îndemnat pe oameni să nu poarte măști.

“Campaniile de nepurtare a măștilor au avut efect pe o anumită categorie de oameni, iar răspândirea coronavirusului a ajuns la tineri, cu acele mesaje de nepurtat masca. Tinerii sunt mai afectați acum, pentru că nu respectă regulile și consideră că ei nu pățesc nimic și uită că pot transmite la alții, dacă se infectează”, a explicat Raed Arafat, potrivit Libertatea.ro.

Raed Arafat: ”Persoanele asimptomatice pleacă acasă, nu avem niciun control”

Citește și: Nelu Tătaru: Litoralul va deveni un focar de COVID-19

Pe lângă toată această situație, secretarul de stat consideră că un aport important în creșterea accelerată a cazurilor noi de COVID-19 îl are și faptul că nu mai există cadrul legislativ care să le permită medicilor să-i interneze pe cei testați pozitiv: ”Se adaugă și situația în care suntem, în care persoane simptomatice pleacă din spitale și spun că nu vor să stea, iar noi nu știm persoanele respective ce fac acasă. Persoanele asimptomatice pleacă acasă, nu avem niciun control dacă familia lor rămâne în izolare cu ei acasă și nu merge la lucru!”, a adăugat șeful Grupului pentru Situații de Urgență.

Raed Arafat a mai tras și alte semnale de alarmă și le-a cerut românilor să ia în serios existența virusului: „Chiar dacă pare dur ce zic acum, la un moment dat, dacă nimeni nu vrea să creadă și nimeni nu vrea să asculte ne rămâne o singură soluție: așteptăm la spital! Primul venit, primul servit! Stăm și așteptăm și să nu uite lumea că vom ajunge la situația, nu eu, medicii, cum s-a întâmplat în alte țări, să decidă cine rămâne în viață și cine nu. Sună extrem de cinic dar este realitatea!” declara acesta în urmă cu mai multe zile.

Până astăzi, 8 iulie 2020, pe teritoriul României au fost confirmate 30.175 de cazuri de persoane infectate cu COVID-19. Dintre acestea, 22.284 au fost externate, dintre care 20.799 de pacienți vindecați și 1.485 de pacienți asimptomatici, externați la 10 zile după depistare. Până astăzi, 1.817 persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19 au decedat.

Sursă foto: Hepta.ro

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Urmărește-ne pe Google News
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!