China, acuzată că ascunde numărul deceselor de Covid-19. Ce-a ieșit la iveală în ultima perioadă

De Raluca Vițu, pe

China a raportat aproximativ 3.000 de decese legate de Covid-19, dar numarul înregistrărilor telefonice şi al urnelor funerare îi fac pe mulți să se întrebe cât de corect este acest număr de morți în țara cu 1.4 miliarde de locuitori, acolo unde a început răspândirea coronavirusului.

Este un scandal care capătă amploare pe zi ce trece. Primele semne de întrebare legate de aceasta problemă au apărut din cauza milioanelor de telefoane mobile la care, în China, nu mai răspunde nimeni. Au avut loc 21 de milioane de dezabonări în ultimele 5 luni: China Mobile, cel mai mare operator de telefonie din lume, ar fi pierdut 8 milioane de abonamente. China Telecom, al doilea mare operator de telefonie a pierdut peste 5 milioane, iar China Unicom aproape 2 milioane. Este aceeaşi observaţie deranjantă pe partea liniilor de telefonie fixă: 840.000 de linii au fost reziliate din decembrie, potrivit mediafax.ro.

Aceste cifre comunicate de mai multe site-uri de informaţii cu sediul în Asia sunt astronomice. În primul rând pentru că provin de la Ministrul Industriei şi Tehnologiei care pe 19 martie a făcut aceasta declaratie. Ele au fost verificate şi de activişti anti-Beijing care au recuperat datele de la operatori.

Citeşte şi: Epidemia de coronavirus din România: Bilanțul oficial al persoanelor decedate a ajuns la 94

Un telefon dezactivat poate sugera că proprietarul său a murit, dar, cu toate acestea, există şi alte explicaţii plauzibile. În primul rând unele companii de telefonie s-au închis din cauza pandemiei. Mulţi lucrători imigranţi au părăsit China şi s-au întors în ţara lor de origine, iar cei care au  lucrat de acasa au putut să sacrifica o linie. Dar chiar şi asa, îndoiala rămâne.

În plus, nu trebuie uitat faptul că în China a te deplasa fără telefonul mobil, înseamnă încălcarea legii.

În China telefonul mobil este vital, înseamnă accesul la securitatea socială, la contul bancar, la pensie, la transportul in comun si la plata cumpărăturilor. Şi de la începutul pandemiei el este cel care permite oamenilor să circule,  cu ajutorul unui cod QR colorat care monitorizează situația: roşu pentru cei infectati, galben pentru suspecţi şi verde pentru cei sănătoşi. Acest lucru este ceea ce autorităţile chineze numesc „micromanagement local”, adică o supraveghere generală.

Citeşte şi: Mărturiile unei românce trecute prin “iadul” din China: „Nu este doar o răceală sau o invenție!”

Cozile de peste 200 de metri şi livrările de mii de urne funerare, precum și fotografiile cu redeschiderea înmormântărilor ridică îndoieli serioase cu privire la efectul negativ al epidemiei din China. În Wuhan, unde a început totul, situația e cel puțin bizară: există doar 3.186 de morţi în provincia Wuhan şi 3.304 în toată China. Cu toate acestea, potrivit unei anchete de presă cel puţin 6.500 de urne funerare au fost livrate la Wuhan pentru ca familiile să poată veni şi să strângă cenuşa rudelor lor decedate. Cu siguranţă nu au murit toţi din cauza Covid-19. Dar pe reţelele de socializare oamenii încep să se întrebe din ce în ce mai serios dacă nu cumva China şi-ar fi ascuns morţii.

sursa foto – pixabay.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!