Blue Monday 2021. 18 ianuarie este cea mai deprimantă zi a anului acesta

De Adelina Duinea, pe

Luni, 18 ianuarie, este Blue Monday, cea mai deprimantă zi a anului 2021. Titlul revine celei de-a treia zi de luni din fiecare an. A fost stabilită în 2005 și este un prilej de a reflecta asupra depresiei.

Blue Monday 2021. 18 ianuarie este cea mai deprimantă zi a anului acesta

Potrivit celor mai recente studii, până în anul 2030, depresia riscă să devină principală cauză a mortalității, informează Digi 24. Izolarea, restricție impusă în urma răspândirii noului coronavirus, a accentuat fenomenul.

În Japonia, spre exemplu, în octombrie 2020, mai mulți oameni au murit în urma sinuciderilor decât din cauza infecției cu COVID-19, mai arată Digi 24. Sinuciderile s-au înregistrat în special în rândul femeilor, potrivit CNN.

Teoria Blue Monday îi aparține psihologului britanic Cliff Arnall. Acesta a creat o formulă matematică pentru a calcula cea mai deprimantă zi din an.

A luat în considerare mai mulți factori precum condițiile meteorologice, nivelul datoriilor acumulate, câte zile au trecut de la sărbătorile de iarnă, câte zile au trecut de la încălcarea obiectivelor trasate pentru noul an și nivelul scăzut de motivație.

Mai mult decât atât, în această perioadă, lumina soarelui este redusă, iar nivelurile de vitamina D din organism sunt scăzute. Se ia în considerare și faptul că majoritatea urăște zilele de luni. În 2021, alături de acești factori se află și stresul provocat de pandemie.

Alte analize realizate în urma publicării teoriei lui Arnall au întărit descoperirea sa. Un studiu, spre exemplu, a arătat că a treia zi de luni din ianuarie corespunde unui vârf de absenteism la locul de muncă, iar altul a evidențiat o creștere a numărului cererilor de divorț depuse în instanță.

Blue Monday, o teorie controversată

La origine, Blue Monday a făcut parte dintr-o campanie publicitară lansată de o agenție de turism. Aceasta promova avantajele călătoriilor programate în luna ianuarie. Tocmai de aceea, teoria a fost contestată.

Un studiu realizat în urmă cu mai mulți ani pe un eșantion de 2.000 de britanici a arătat că persoanele care stau lângă fereastră sau care ies la plimbare pot scăpa mai ușor de starea negativă din această perioadă a anului.

De asemenea, experții recomandă sporturile specifice iernii, exercițiile acasă sau la sală.

Foto: Shutterstock.com

Citește și:

Irina Deaconescu, probleme îngrijorătoare de sănătate: „Am sunat la salvare”

Justin Timberlake, tată pentru a doua oară! A dezvăluit numele bebelușului

Amna, eliminată de la Survivor 2021: „Mi-am depășit niște limite”

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!