Avertizare ANM: România, lovită de caniculă și de ploi torențiale în același timp

De Unica.ro, pe
După două zile în care temperaturile au fost foarte ridicate, dar nu s-au semnalat fenomene meteo extreme, ANM emite din nou avertizări de vreme severă. În vigoare sunt atât un cod galben pentru caniculă, cât și alte trei coduri, două galbene și unul portocaliu și unul galben, pentru ploi torențiale, grindină și vijelii. 

ANM a emis un mesaj cu patru avertizări meteorologice de vreme severă pentru următoarele două zile. În timp ce în unele regiuni din țară vremea va fi caniculară, în alte zone vor fi ploi torențiale și vijelii.

Citește online gratuit număr de iulie al revistei Unica

Cod galben de caniculă în sudul, sud-estul și estul României

În intervalul 2 – 3 iulie, vremea va fi caniculară în „Oltenia, Muntenia, vestul Dobrogei şi în sudul și centrul Moldovei. Temperaturile maxime vor atinge frecvent 35 – 36 de grade şi izolat 37 de grade, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge și va depăși ușor pragul critic de 80 de unități, astfel că disconfortul termic va fi accentuat”, anunță ANM.

Meteorologii notează faptul că „indicele temperatură umezeală (ITU) va atinge pragul critic de 80 de unități pe arii restrânse și în restul zonelor de câmpie și podiș. În sud-estul teritoriului vremea se va menţine caniculară și la finalul săptămânii.”

Avertizrae ANM: Cod galben și cod portocaliu de vreme rea

În schimb, în partea de vest și nord-vest a țării, este semnalată instabilitate atmosferică temporar accentuată, în intervalul 2 iulie, ora 15.00 – 3 iulie, ora 06.00. 

„În Banat, Crișana, Maramureș, local în Transilvania și în vestul Carpaților Meridionali, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, ce se va manifesta prin frecvente descărcări electrice, averse torențiale, grindină și vijelii. Cantitățile de apă vor depăși 25 – 30 l/mp și pe arii restrânse 40 – 50 l/mp.”

În același interval de timp, în județele Timiș, Arad, Bihor, Satu Mare, Sălaj, Caraș Severin, precum și în zona de munte a județelor Hunedoara, Alba și Cluj este emis un cod portocaliu de „intensificări puternice ale vântului (rafale de 80 – 90 km/h), vijelii, frecvente descărcări electrice și grindină. Pe arii restrânse vor fi averse torențiale și se vor acumula cantități de apă de peste 35 – 60 l/mp.”

Citește și: Vremea iulie 2020. Anunț ANM

Cod galben de vreme severă până în data de 4 iulie

Un alt cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată anunță că în vestul, centrul, nordul țării și în zona de munte vor fi perioade în care se vor semnala „frecvente descărcări electrice, averse torențiale, grindină și vijelii. Cantitățile de apă vor depăși 25 – 30 l/mp și pe arii restrânse 40 – 60 l/mp.”

Atenționarea meteo este valabilă în intervalul 3 iulie, ora 6.00 până în 4 iulie, ora 10.00.

„Instabilitatea atmosferică se va menține accentuată și în următoarele zile îndeosebi în vestul, sud-vestul, centrul și nordul teritoriului” subliniază ANM.

Sursă foto: 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Urmărește-ne pe Google News
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!