Adrian Streinu-Cercel, demis de la conducerea comisiei științifice anti-COVID din Ministerul Sănătății

De Unica.ro, pe Ultimul update Joi, 23 aprilie 2020, 19:23
Nelu Tătaru, ministrul Sănătății, a anunțat că Prof. Adrian Streinu-Cercel nu mai este președintele comisiei științifice speciale anti-COVID din Ministerul Sănătății.

Decizia lui Nelu Tătaru a venit după apariția controversată a planului de izolare totală a persoanelor cu vârsta peste 65 de ani creat de Streinu-Cercel, directorul Institutului Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș”, potrivit Digi24.

„Domnul profesor Streinu Cercel era membru al Comisiei speciale anti-COVID. Era chiar președintele comisiei. Avem discuții, sunt propuneri, dar nu am putut să fiu de acord cu dânsul. De asta am spus că gândim la oportunități, protejăm persoanele vârstnice, dar nu pot fi de acord cu ce a spus. Apariția acelui „plan de vacanță” nu a făcut decât să extrapoleze anumite gânduri, anumite gândiri. Decizia a fost de a-l demite din funcția de președinte al acestei comisii și i-am comunicat și dânsului acest lucru. Nu mai este președintele comisiei științifice la nivelul ministerului și nici nu mai face parte din această comisie”, a spus Nelu Tătaru.

„În locul domnului Streinu-Cercel, în comisie va intra doamna Adriana Pistol de la Institutul Național de Sănătate Publică”, a declarat ministrul Sănătății, precizând faptul că medicul „nu a obiectat față de această decizie”.

Ce presupunea proiectul lui Streinu-Cercel

Controversatul proiect al doctorului Adrian Streinu-Cercel propunea izolarea la domiciliu a persoanelor de peste 65 de ani pentru trei luni de acum înainte și chiar despărțirea obligatorie a bătrânilor de familiile lor. Acesta a generat panică în rândul celor în vârstă și reacții negative din partea oamenilor politici.

Prim-ministrul Ludovic Orban a descris planul ca fiind „o năstrușnicie” și „o nebunie”.

„Documentul ăla zici că e făcut în anii 50, la fiecare după nevoi, cu statul care se ocupă de tot, preia distributia de energia electrică, de utilități, nu mai plătește nimeni taxe. E o nebunie, nici nu trebuia luat în serios. Chiar stau și mă întreb dacă a apărut întâmplător sau nu chestia cu carantinarea părinților și bunicilor. Sunt lucruri de gravitate extremă, nu trebuie tratate doar cu un zâmbet, ci cu măsuri,” a declarat Orban.

Și președintele României, Klaus Iohannis, a criticat aspru ideea lui Streinu-Cercel.

„A apărut o documentație de la un institut. Nu poate veni un institut, oricât de bine cotat, să spună ce și cum… A apărut o idee care a dus la foarte multă neliniște. Într-un asemenea plan cineva propunea măsura aberantă ca persoanele peste 65 să fie carantinate. Așa ceva nu se va întâmpla, e inacceptabil. Trăim într-o societate liberă, dar în nici un caz nu venim cu asemenea măsuri totalitare. Deci, stați liniștiți, nu vine nimeni să vă ia de acasă și să vă ducă în carantină, nu vine nimeni cu măsuri inumane”, a explicat șeful statului.

Sursă foto: Profimedia

 

 

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!