Vara a venit, iar meteorologii anunță temperaturi caniculare. Astfel, hidratarea este foarte importantă zilele acestea și Mihaela Bilic vine cu o metodă delicioasă de hidratare: un fruct care se găsește peste tot în această perioadă.
Temperaturile ridicate și vara și-au intrat în drepturi, astfel că în această perioadă hidratarea este foarte importantă. Mihaela Bilic a venit în ajutorul românilor cu o metodă de hidratare care nu presupune doar consumul de 2 litri de apă.
Medicul nutriționist recomandă consumul roșiilor, fructele minune care nu doar că ajută la hidratare, dar au și numeroase beneficii.
„Vreți hidratare și remineralizare cu o băutură răcoritoare și sănătoasă? Beți suc de roșii!”, îndeamnă Mihaela Bilic românii, pe pagina ei de Facebook.
„Roșia este o legumă-fruct ce nu trebuie să lipsească din meniul de vară. Are puține calorii, peste 95% apă, multe fibre și minerale, vitamina C și licopen- un pigment antioxidant cu efect anticancer, care protejează pielea de razele ultraviolete și de îmbătrânire”, a precizat medicul nutriționist.
Mihaela Bilic a enumerat și câteva din beneficiile roșiilor, dar i-a învățayt pe urmăritorii ei din mediul online cum trebuie să fie păstrate aceste fructe.
„Roșiile se coc și după ce au fost culese și se păstrează la temperatura camerei, nu la frigider- o temperatură mai mică de 15 grade le afectează consistența și gustul”, spune ea.
„Licopenul din roșii este un compus liposolubil, se absoarbe în prezența grăsimii, deci puneți puțin ulei în toate preparatele cu roșii. Cantitatea de licopen NU variază semnificativ de la un soi de roșie la altul și NU e influențată de modul de coacere (în solar sau la soare)”, a precizat medicul nutriționist.
De asemenea, Mihaela Bilic îndeamnă românii să bea și suc de roșii și nu doar să consume aceste fructe ca atare.
„Valoarea nutritivă crește atunci când roșia este gătită, iar licopenul se eliberează mai rapid dacă roșia este strivită/pasată, transformată în sos/piure. Concentrația de licopen crește de 8-10 ori în sosul de tomate și în bulion, față de roșia proaspătă, deci nu ezitați să consumați bulion, pastă de tomate, sos de roșii”, a explicat ea.
„Sucul de roșii și bulionul se sterilizează prin fierbere, nu conțin grăsimi sau conservanți, un pic de sare e suficient. Dacă pe etichetă apare zahărul, dar nu vă speriați, este un condiment cu rol de agent anti-aciditate. Dovada că un produs pe bază de roșii este “curat” o face valoarea calorică: să fie sub 30cal/100g!”, a mai spus medicul nutriționst.
De asemenea, Mihaela Bilic spune că sucul de roșii „nu conține fructoză, nu conține fructoză, nu îngrașă și are mult potasiu. Și face echipă bună cu fierul: crește absorția lui din carne și vegetale, iar mâncarea cu roșii gătită în vase metalice va fi “îmbogățită” cu fier provenit din cratiță/tigaie”.
Mihaela Bilic a precizat că aceste fructe sunt un „inamic” al unor boli grave. Mai exact, aceasta spune că riscul de cancer scade odată cu consumul sucului de roșii.
„Ca ultim argument vă dau concluziile unui studiu epidemiologic făcut la Harvard pe 48.000 de bărbați: riscul de cancer de prostată scade cu 20% la consumatori de roșii gătite și cu 10% la consumatorii de roșii proaspete!”, a afirmat medicul nutriționist.
De asemenea, consumul de roșii ajută la protejarea inimii și scade riscul de infarct.
„Un studiu finlandez a arătat că riscul de infarct scade cu 59% la cei cu aport crescut de licopen, iar cercetătorii din Verona au confirmat că acest pigment roșu protejează inima. Licopenul s-a dovedit benefic și împotriva cancerului pulmonar sau de stomac. Rezultatele a 21 studii asupra cancerului de prostată au dus la aceeași concluzie: cea mai eficientă prevenție o oferă consumul de roșii”, a mai spus Mihaela Bilic.