Dietă: Ce să mânânci în funcţie de ora mesei

De Libertatea pentru femei, pe

Există alimente pe care organismul le tolerează mult mai bine dacă sunt consumate în anumite perioade ale zilei. Medicul specialist te învaţă cum şi ce să mănânci pentru a te bucura de gustul produselor fără să te îngraşi şi pentru ca organismul să aibă un maximum de energie.
Alegerea alimentelor este un obicei personal care, în funcţie de cultură, tradiţie, educaţie nutriţională sau alţi factori, poate aduce un plus stării de sănătate ori, din contră, poate reprezenta un risc. Alimentele recomandate la micul dejun ar trebui să constituie 30-35% din necesarul caloric zilnic, să fie uşor digerabile şi să asigure, în acelaşi timp, o porţie de energie conform cu efortul intelectual şi fizic care este depus. Apoi, în funcţie de ceea ce este consumat la micul dejun, ce ar trebui să reprezinte şi cea mai importantă masă a zilei, e bine să fie creat un echilibru, pentru ca organismul să se găsească la cote
optime.
„Câ­teodată, este bine să avem o gustare (ex: un măr, o pară, un iaurt de 125 g) deoarece, în funcţie de tipul de alimente consumate dimineaţa (ora 7.00 – 8.00), se poate întâmpla să existe o senzaţie de hipoglicemie în jurul orei 11.30-12.00”, ne recomandă dr. Ciprian Constantin. Prânzul este, de asemenea, o masă esenţială, la care trebuie consumate multe legume, fie că este vorba de fel principal (mâncare gătită), fie că ne referim la salate (sau ambele). Iar seara necesită cea mai mare atenţie! Însă „atenţie” înseamnă o grijă sporită, nicidecum înfometare!

► Mic dejun (7.00 – 9.00)

Cerealele (integrale) cu lapte sunt recomandate pentru că sunt săţioase, iar fibrele pe care le conţin ajută la îmbunătăţirea tranzitului intestinal. Va fi însă necesară o gustare în jurul orei 11.30, deoarece mâncarea de la micul dejun se digeră repede. Fructele sunt indicate pentru consumul de dimineaţă deoarece dau energie, având vitamine, şi satisfac pofta de dulce, deşi nu pentru tot restul zilei, fiindcă se absorb repede. Indicaţia nutriţioniştilor francezi este de a consuma cinci fructe în fiecare zi, dar separat. Nu trebuie combinate mai multe tipuri de fructe, pentru că fermentează şi dau senzaţia de balonare.
Ciocolata poate fi mâncată în prima parte a zilei, în cantităţi mici, adaptate nevoilor nutriţionale, fără să îngraşe, pentru că organismul va avea o sursă bună de energie, pe care o poate apoi consuma. Este de preferat să se consume ciocolată neagră, cu un conţinut ridicat de cacao (65% – 85%).
Mierea este bine să fie consumată dimineaţa, deoarece reprezintă o sursă de calorii şi aduce carbohidraţi, care se absorb repede. Atenţie însă la cantitate! O linguriţă sau două pe zi, în cafea sau ceai, reprezintă un mod echilibrat de a consuma acest aliment.

► Prânz (12.00 – 14.00)

Alunele, nucile, migdalele, seminţele (neprăjite) trebuie consumate în jurul prânzului şi pot înlocui o masă, pentru că sunt săţioase. Se digeră greu, iar dacă ar fi mâncate seara, timpul de digestie mare nu ar asigura un somn odihnitor. Acelaşi lucru se întâmplă şi cu alimentele săţioase, consumate la prânz, care îmbie la odihna de după-amiază. Supe, ciorbe, mâncarea gătită sunt foarte indicate pentru organism la mijlocul zilei.  „Masa de prânz ar trebui să fie un echilibru între proteine, glucide şi lipide. O masă caldă se mulează cel mai bine peste acest ideal, iar angajaţii care beneficiază de servicii de catering (pauza pentru servirea mesei) au şansa unei mai bune productivităţi”, spune medicul.

► Cina (18.00 – 19.30)

Masa de seară ar trebui să fie echilibrată şi să fie servită la maximum 19.30, pentru a putea asigura un timp de digestie. Echilibrul ar trebui să caracterizeze şi masa de seară. Miturile conform cărora cina ar trebui să nu conţină cereale, ouă sau citrice nu sunt susţinute, pentru că toate aceste alimente consumate echilibrat, alături de o garnitură de legume, pot constitui o cină veritabilă.

MITURI

►”Nu consuma cereale (integrale) seara!” Explicaţie: Cerealele sunt baza piramidei alimentare, ar trebui să existe la orice masă!
►”Nu consuma ou seara, deoarece este un aliment «greu» pentru ficat”. Explicaţie: Oul este o sursă de proteine foarte bună, iar dacă este consumat în supă sau în cantităţi mici, poate fi parte a unei cine, în salata de crudităţi.
►”Nu trebuie consumate citrice seara (grepfrut, portocale, mandarine) pentru că au efectul unui excitant nervos şi chiar dacă dormi, nu te odihneşti suficient.” Explicaţie: Parţial adevărat. Citricele sunt şi acidifiante şi iritante pentru stomac. Dacă însă reprezintă o parte a desertului, pot fi chiar agreate de unii consumatori.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro