Merele, cele mai importante proprietăți și beneficii pentru sănătate

De Adina Zamfir, pe Ultimul update Marți, 12 octombrie 2021, 13:43

Merele aurii sau roșii, dulci, pline de suc și vitalitate sunt fructele cele mai iubite pe tot mapamondul, alături de banane și portocale. Merele sunt fructe complexe, cu o gamă largă de vitamine, minerale și nutrienți esențiali, importanți pentru sănătatea organismului.

Merele se consumă de mii de ani și au rămas în continuare în topul celor mai populare fructe. Par banale, sunt ieftine, se găsesc acum în orice moment al anului, dar proprietățile lor sunt deosebit de valoroase.

Merele nu trebuie subestimate, chiar dacă nu sunt toate la fel de gustoase. Beneficiile lor pentru sănătate sunt foarte importante. Aceste fructe, consumate zilnic, ne pot proteja de o serie întreagă de boli și afecțiuni pornind de la simple răceli, la boli respiratorii și cardiovasculare, până la boli renale sau chiar cancer.

Câteva curiozități din istoria mărului

mere rosii

Merele se consumă de acum 6.500 de ani înaintea erei noastre, iar primele fructe cu un gust mai bun au fost culese de om în munții Asiei Centrale.

Merele dulci și zemoase de azi au evoluat din merele pădurețe, mici și acre, care creșteau în zonele împădurite din Kazahstan, acum mai bine de peste 4000 de ani.

Răspândirea și domesticirea mărului s-a realizat, cu mii de ani în urmă, de către comercianții de pe Drumul Mătăsii care au dus cu ei semințele în diverse zone ale Asiei.

În Europa, primii care au cultivat mere au fost grecii, de la care cultura acestui pom fructifer s-a răspândit și în Imperiul Roman, în zonele mai calde ale Italiei.

Peste 80 de milioane de tone de mere sunt produse în întreaga lume azi!

Merele reprezintă una dintre cele mai răspândite culturi perene pe glob și una dintre cele mai productive culturi din lume.

Merele. Proprietăți și substanțe nutritive

Merele au o gamă largă de vitamine, săruri esențiale și nutrienți valoroși. Un singur măr pe zi îți asigură necesarul de vitamina C și substanțe nutritive pentru un tonus bun și pentru imunitate. Iată cele mai importante proprietăți ale acestor fructe și care este rolul lor pentru organism.

  • Pectina – este una dintre cele mai importante fibre solubile care ajută la scăderea colesterolului rău și protejează inima;
  • Antioxidanții blochează acțiunea substanțelor nocive, susțin sistemul imunitar, stimulează creierul și inima;
  • Quercitina neutralizează efectul radicalilor liberi;
  • Polifenolii ajută digestia, au rol antiinflamator și antibacterian;
  • Potasiul ajută inima;
  • Calciul protejează oasele și întărește rezistența mușchilor;
  • Fierul ajută sistemul muscular, sistemul circulator și inima;
  • Magneziul este esențial pentru inimă, creier și rinichi.
  • Fosforul ajută inima, mușchii, repară țesuturile și menține sănătatea danturii;
  • Vitamina A;
  • Vitamina C;
  • Vitamina K;
  • Complexul B;
  • Florizina  – flavonoid;
  • Vitamina E;
  • Vitamina PP.

 Merele. Cele mai mari beneficii pentru sănătate

femeie care mananca un mar in dieta de 7 zile cu mere

Vechiul proverb britanic conform căruia un măr pe zi ține doctorul departe este cât se poate de actual și eficient. Merele reușesc într-adevăr să ne apere de multe probleme de sănătate, dacă le consumăm regulat, dacă le consumăm cu tot cu coajă și încercăm să menținem o dietă cât mai sănătoasă.

Merele echilibrează nivelul zahărului din sânge

Datorită fibrelor solubile din mere, acestea reglează nivelul de insulină și eliberează treptat zahăr în sânge. Merele sunt aliatele noastre împotriva diabetului și a bolilor de nutriție sau de inimă.

Previn depunerile de colesterol

Tot datorită fibrelor și mai ales a pectinei, merele împiedică formarea depozitelor de colesterol rău pe vasele de sânge și stimulează circulația.

Ajută la slăbit

În mod cert, ca multe alte fructe, merele ajută în dietele de slăbit. Dacă înlocuiești dulciurile cu câte o porție de mere pe zi treptat vei reuși să pierzi în greutate, mărul accelerează metabolismul și ajută organismul să scape de depozitele de grăsime.

Previn bolile respiratorii, virozele și răcelile

Datorită vitaminei C, datorită enzimelor și sărurilor minerale, merele întăresc imunitatea și rezistența organismului și sunt de ajutor împotriva virozelor și bolilor respiratorii. Pacienții care consumă frecvent mere au și episoade febrile mult mai rare, dacă se îmbolnăvesc de gripă și fac față mai bine bolii.

Alte beneficii mari pe care le are consumul de mere

  • Ne protejează mai bine de boli de piele.
  • Protejază celulele neuronale de stresul oxidativ și previn apariția de boli neuronale precum senilitatea.
  • Reduce riscul aparitiei accidentului vascular cerebral.
  • Combate obezitatea și mențin o greutate optimă a organismului.
  • Ține la distanță diabetul – datorita oxidantilor polifenolici.
  • Previne apariția bolii Alzheimer.
  • Previne apariția unor forme severe de cancer de sânge și de stomac.
  • Protejează oasele și previne osteoporoza.
  • Previne apariția calculilor biliari.
  • Combate constipația.
  • Protejează vederea prin conținutul ridicat de vitamina A.
  • Combate stresul, oboseala și stările depresive datorită conținutului bogat în magneziu, potasiu, siliciu si iod.
  • Contribuie la îmbunătățirea memoriei și stimulează activitatea neuronală.
Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!