Faptele bune ne fac mai fericiți și mai sănătoși

De Oana Dinu pe
Faptele bune ne fac mai fericiți și mai sănătoși! Aceasta este concluzia la care au ajuns mai mulți oameni de știință. Iată de ce.

Actele de caritate, voluntariatul și orice alte fapte bune ne ajută atât din punct de vedere fizic, cât și psihic. Oamenii de știință au urmărit timp de câteva zile un grup format din bărbați și femei care au făcut mai multe fapte bune și au constat că acestea au contribuit la reducerea nivelului de stres și la creșterea încrederii în sine.

Gesturile frumoase făcute pentru semenii noștri ne ajută, de asemenea, să fim mai optimiști și să combatem mânia, spun cercetătorii.

Beneficiarii vor fi la rândul lor motivați să-i ajute pe cei nevoiași, ceea ce creează un lanț de efecte pozitive ale binefacerilor. Se pare că acestea declanșează în creier o reacție care combate anxietatea, depresia şi stresul.

O altă metodă eficientă care ne ajută să combatem stresul și să devenim mai buni este să ne rugăm pentru cei din jurul nostru. Este cunoscut faptul că rugăciunea ne ajută să ne stăpânim mai ușor gândurile și emoțiile.

Când suntem generoși creierul nostru secretă oxitocină sau hormonul iubirii, care are un rol esențial în formarea atașamentelor, endorfine și dopamină, un neurotransmițător care controlează starea noastră psihică și ne ajută să simțim plăcerea.

Afecțiunea, blândețea, preocuparea legată de problemele celorlalți sunt abilități asociate cu bunătatea. Deși unii oameni consideră că aceasta înseamnă naivitate și slăbiciune, să ajutăm să aștepăm nimic în schimb, să fim atenți la nevoile celorlalți ne ajută să evoluăm în plan personal.

Să fim amabili ne ajută și empatia, capacitatea de a-i înțelege mai bine pe cei de lângă noi, cu emoțiile și gândurile lor. Când ne conectăm cu ceilalți prin intermediul empatiei o să știm să răspundem mai eficient nevoilor lor.

Să dăm o mână de ajutor poate însemna orice: un zâmbet, un cuvânt frumos, un compliment, o donație de haine, o surpriză plăcută, o parte, oricât de mică, din timpul nostru. Există multe posibilități de a ne arăta amabilitatea și bunătatea. Chiar și față de noi înșine e important să o facem.

Blândețea și bunăvoința sunt valori care ne vor ajuta să avem relații sănătoase cu noi înșine și cu cei din jur.

Citește și:

Pisicile, „ambasadori” însărcinați cu liniștirea angajaților marilor companii nipone

Caz fără precedent. La un an după ce a fost ucisă, depune mărturie împotriva criminalului

Sursă foto: shutterstock.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro