Vedete care au învins cancerul

De Cristina Popa pe

Deşi Anca Parghel nu mai este printre noi, Sanda Nicola, Dana Deac, Corina Drăgotescu şi Mărioara Murărescu ne-au dovedit că lupta împotriva cancerului poate fi câştigată!
Când vorbim de probleme de sănătate, statutul de vedetă nu mai are niciun fel de relevanţă sau putere, iar când diagnosticul este  unul necruţător, precum cancerul, lupta cu boala este aceeaşi, indiferent că eşti o femeie obişnuită sau o persoană cu notorietate.

Am fost uimite la aflarea veştii că femei frumoase şi de succes, celebrităţi de talie internaţională  precum Kylie Minogue, Christina Applegate, Cynthia Nixon, Sherryl Crow, Anastasia sau Olivia Newton John au primit temutul diagnostic şi am fost uşurate când am aflat că în lupta cu boala, prin voinţă, determinare şi putere, aceleaşi vedete au reuşit să învingă ceea ce iniţial părea o condamnare la moarte. 

Puţini dintre noi ştim însă că şi unele vedete din România au fost nevoite să accepte provocarea impusă şi să lupte pentru viaţă, împotriva cancerului.

Sanda Nicola este una dintre ele! După ce în 2001 a trăit drama morţii propriului copil la doar câteva ore după ce l-a adus pe lume, în 2005, în urma unui control de rutină, fosta prezentatoare tv a primit diagnosticul de cancer de col uterin.

După mai mult de doi ani de tratament şi intervenţii chirurgicale în străinătate, Sanda poate fi numită astăzi o învingătoare.

Nici fostul preşedinte al Consiliul Naţional al Audiovizualului, Dana Deac nu a primit o veste bună odată cu efectuarea unei mamografii de rutină la sfârşitul lui 2007. Cu toate că iniţial depistarea cancerului mamar a copleşit-o, după două operaţii la Viena şi luni de zile de chimioterapie şi radioterapie, în 2009 Dana a reuşit să revină la o viaţă normală.

Vedete care au învins cancerul

Corina Drăgotescu şi-a continuat activitatea profesională ca şi când nu întâmpina niciun fel de probleme de sănătate, apărând în emisiuni televizate în ciuda efectelor secundare  vizibile ale chimioterapiei, precum căderea părului.

Cancerul ovarian a obligat-o şi pe jurnalistă să se lupte pentru viaţă; puternică din fire, se pare că a reuşit,  chiar dacă a trebuit să suporte tratamente şi intervenţii chinuitoare, precum extirparea în totalitate a ovarelor, a trompelor şi a uterului.

În toamna lui 2008, în loc să sărbătorească 25 de ani de la prima emisie a „Tezaurului folcloric”, Mărioara Murărescu a început  tratamentul necesar diagnosticului primit: cancer la sân.

Deşi în momentul de faţă a suferit o intervenţie chirurgicală de succes la Spitalul Fundeni din Capitală şi a finalizat tratamentul, teama unei recidive este iminentă.

Anca Parghel & Melek Amet

Şi pentru că deja ne-am obişnuit ca viaţa să nu fie întotdeauna corectă, pentru unele persoane lupta a luat sfârşit, fără să existe un final fericit.

Pe lângă trecerea în nefiintă (mai 2008) a fostului model Melek Amet (49) bolnavă de cancer de col uterin, poate că povestea Ancăi Parghel a avut cel mai mare impact asupra noastră.

Vedete care au învins cancerulUn suflet mereu tânăr, o pată de culoare în lumea jazz-ului românesc, un artist care a uimit o lume întreagă prin vocea şi dăruirea pentru muzică, şi în final pentru  încăpăţânare de a trăi, atitudinea Ancăi va rămâne una memorabilă.

La 36 de ani a dovedit că este mai puternică decât boala şi a invins cancerul mamar.

15 ani mai târziu a acceptat o nouă provocare cu zâmbetul pe buze, cu speranţă şi convingere că va învinge şi cancerul ovarian. Din păcate însă, în ciuda încăpăţânării de a trăi, boala a fost mai puternică şi in decembrie 2008, artista a încetat din viată la vârsta de 51 de ani.

Diagnostic la masculin

Chiar dacă numărul femeilor (cu sau fără notorietate) bolnave de cancer este vibil mai mare, nici barbaţii nu sunt ocoliţi de diagnosticuri similare. Este suficient să te gândeşti la recentul caz al actorului Patrick Swayze care a încetat din viaţă după un an şi jumătate de luptă împotriva cancerului de pancreas sau la exemple din spaţiul românesc, precum Cristi Minculescu (cancer hepatic) sau Cristian Tânţăreanu (cancer la colon).

Foto: Agerpres

Prințul Louis împlinește un an. Ce fotografii au publicat Ducii de Cambridge

Prințul Louis împlinește un an. Ce fotografii au publicat Ducii de Cambridge