În perioada postului, deşi lista cu alimente permise e limitată, fiind recomandate produsele vegetale, multe persoane se îngraşă. Nutriţionistul explică de se întâmplă acest lucru şi cum îţi poţi menţine greutatea sau chiar slăbi, mâncând pe săturate.
E Post, perioadă în care multe persoane aleg să se abţină de la consumul alimentelor „de dulce”, adică cele de origine animală (carne, produse lactate, ouă etc.), pentru a-şi curăţa sufletul de păcate, dar şi pentru detoxifierea organismului. Postul poate fi echivalentul unei diete sănătoase bazate pe legume, fructe, seminţe, deci alegeri sănătoase, doar că unele persoane, în loc să slăbească sau să îşi menţină greutatea, reuşesc să îşi rotunjească formele. După cum ne lămureşte doctorul Şerban Damian: „Unii oameni se îngraşă în perioada postului pentru că îşi alcătuiesc regimul alimentar zilnic preponderent din produse neprietenoase cu silueta. Mai exact, este vorba de alimente din făină albă (pâine, covrigi, produse de patiserie), dulciuri (gemuri, dulceţuri), cartofi, plus un adaos substanţial de grăsimi vegetale (margarină, uleiuri). Această combinaţie predispune la acumularea de kilograme”.