Ți s-a întâmplat cel puțin o dată (dacă nu cumva în fiecare zi, în cazul gurmanzilor!) să mori de poftă în fața unui aliment sau a unei anumite mâncări. Specialiștii au găsit explicații pentru aceste ”fenomene”.
Poftele alimentare sunt modalitatea prin care corpul nostru ne semnalează că anumite substanțe lipsesc din organism. Trimiterea unor astfel de „mesaje” are rolul de a restabili echilibrul de minerale, vitamine sau nivelul de energie al organismului, susține nutriționista Shona Wilkinson, care a „decodat” semnificația a cinci pofte alimentare des întâlnite. În timpul mesei, nivelul de zahăr din sânge crește și se eliberează insulina. Dacă se consumă zahăr rafinat, acesta va ajunge rapid în sânge și va cauza un dezechilibru, iar corpul va elibera mai multă insulină pentru a face față acestei creșteri rapide. Odată eliberată această cantitate de insulină, nivelul de zahăr din sânge va scădea.